Daj mi pola litre vode s Marsa

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Daj mi pola litre vode s Marsa

Novica o jednoj sjajnoj hrvatskoj internet stranici koju mogu raditi samo zaljubljenici u svemir i o tajnovitom planetu Marsu, koji u zadnje vrijeme počinje biti sve privlačniji ljudima, posebno nakon novih otkrića NASA-a orbitera "Mars Odyssey", koji je potvrdio postojanje vode na Marsu. Stoga spremite stvari, omiljeni CD i knjigu za put, no prije toga pročitajte o tome...
Mars je četvrti planet sunčevog sustava (ako niste sigurni gdje je, upitajte malog Vučka, koji će vam spremno na svojoj karti sunčevog sustava pokazati gdje se nalazi). Udaljen je 230 milijuna kilometara od Sunca, odnosno 80 milijuna kilometara više nego Zemlja. Promjer mu je dva puta manji od Zemljinog. Kada ga gledamo kroz teleskop vidi se kao sjajni crvenkasti disk. Najsličniji je Zemlji od svih ostalih planeta Sunčevog sustava. Baš ta sličnost, čini ga najzanimljivijim za život, kada jednog dana potrošimo naftu, čisti zrak, šume i vodu. Kao što svi koji smo čuli za Darwina i Jamničinu reklamu znamo da bez vode nema života, razveselila nas je vijest da je jedna od mnogobrojnih letjelica koju su Ameri poslali prema Marsu otkrila tamo i vodu. Vijest je objavio BBC, a prema njegovim najavama ima toliko leda, da bi u slučaju otapanja prekrio planet oceanom dubokim barem 500 metara.
Dakle, sve opet ispočetka, uzimajući u obzir da vode ima dovoljno, pa osim gore navedenih stvari uzmite i dasku za surfanje, ručnik i papuče za plažu. Dan tamo traje malo duže (24 h 37 min) pa naravno duže možete ostati na plaži.
Ove i još mnoštvo zanimljivih podataka možete naći na stranici o astronomiji, koju kako vidim rade zaljubljenici u istu. No, ljubav je najvažnija stvar na svijetu i toplo vam je preporučam, pored naravno najbolje stranice koju sad čitate.