SJEĆANJE NA HOLOKAUST: Pismo roditelja koji mole za živote svoje djece

Lupiga.com

27. siječnja 2015.

SJEĆANJE NA HOLOKAUST: Pismo roditelja koji mole za živote svoje djece

Dan sjećanja na holokaust, dan kada su sovjetski vojnici nadirući kroz Poljsku prošli kroz zloglasna vrata s ciničnim natpisom "rad oslobađa" zatekavši oko sedam tisuća zatvorenika i 600 leševa. Odijela 370.000 muškaraca i 837.000 komada ženske odjeće te osam i pol tona ljudske kose govorili su o sedam milijuna Židova, Roma, komunista, homoseksualaca... koje više nije bilo moguće naći ni tu, niti na brojnim drugi sličnim mjestima diljem Europe... Dan sjećanja i na naše lokalne Auschwitze i Dan sjećanja da smo se protiv njih borili i pobijedili.

Protiv čega se ta borba vodila govori i pismo roditelja 165 dječaka i mladića, Židova, čiji su roditelji pisali Ustaškim vlastima moleći da ih vrate iz konclogora u koje su odvedeni na proljeće 1941. godine. Pisma su protokolirana u MUP-u NDH, no autori Narcisa Lengel - Krizman i Mihael Sobolevski u tekstu "Hapšenje 165 jevrejskih omladinaca u Zagrebu u maju 1941. godine" tamo nisu našli i odgovore. Jedini odgovor došao je na kraju rata kada se ispostavilo da je ustaške logore od 165 djece preživjelo tek - troje. Na ovom mjestu pročitajte njihovo pismo...

NA PUTU S KOJEG SU SE RIJETKI VRATILI: Auschwitz je mjesto cenzure

"Dne 31.svibnja o.g. odpremljeno je 165 židovskih omladinaca, glasom priloženog popisa, na đačku radnu službu u logor 'Danica', Koprivnica. Sva su djeca otišla sa veseljem, jer su saznala, da će raditi i da će se nakon 8 tjedana vratiti kući.

Radi toga obskrbila su se djeca samo sa ljetnim i najpotrebnijim stvarima. Nakon 8 tjedana logorovanja u Koprivnici nadala su se djeca, da će se vratiti kući, te da će ih drugi zamijeniti, ali umjesto kući odpremljena su u logor Jadovno na Velebitu; iz Jadovna na otok Pag i sada se nalaze u logoru kod Jasenovca.

Navedeni dječaci, između 17-25 godina, većinom su maturanti ili su pohađali sveučilište, a nekoji su bili zaposleni u zanatima u Zagrebu. Svi su ti dječaci odgojeni za cijelo vrijeme školovanja u hrvatskom duhu, te su dušom i tijelom osjećali sa Hrvatima. Bili su članovi samo hrvatskih i športskih društava, a družili su se samo sa svojim hrvatskim školskim drugovima. Bili su većinom dobri učenici i dobrog vladanja. Poznato je, da je veliki broj imućnih židovskih đaka stalno podupirao svoje siromašne kolege i podupirao sve hrvatske školske ustanove. To sve mogu posvjedočiti njihovi profesori.

Zima je pred vratima, a ta djeca nisu ni za hladnije vrijeme obskrbljena, a kamo li za zimu. Stvari, koje su sa sobom ponjela, sigurno su već poderane, budući da se već četvrti mjesec nalaze na radu, a naknadno nismo njima ništa mogli poslati. Iz gore opravdanih razloga molimo, da se naša djeca, navedena u popisu, vrate svojim roditeljima iz sadašnjih logora u Jasenovcu. Do 30. rujna bit će upravo 4 mjeseca, što su ta djeca na radu u logorima. Tako bi djeci bilo omogućeno, da barem privatno nastave nauke i zanat.

Za besprikorno vladanje naše djece i da će učiti i marljivo raditi, jamčimo solidarno kao njihovi roditelji svojim životima. U našoj velikoj boli jedina je naša nada, da se naša djeca pred zimu povrate svojim roditeljima."

Ono što su pak saveznici zatekli ušavši u kompleks Auschwitz - Birkenau, simbol holokausta, možete pogledati na originalnim arhivskim snimkama. Upozoravamo da se radi o iznimno uznemirujućem materijalu.

 

Lupiga.com

Naslovna fotografija: Alexander Voronzow