DESNICE U ZRAKU (VIDEO): Maturanti pokazuju kakve vrijednosti poštuju

Ivor Fuka

19. svibnja 2017.

DESNICE U ZRAKU (VIDEO): Maturanti pokazuju kakve vrijednosti poštuju

Diljem Hrvatske maturanti tradicionalno slave posljednji dan škole, a zagrebačkim ulicama razmiljeli su se uskoro bivši školarci obučeni u raznobojne majice. Uz pripadni folklor tipičan za Norijadu, poput zviždaljki, kupanja u Manduševcu, šaljivih natpisa na majicama i ponešto brašna, maturanti su se u prijepodnevnim satima počeli skupljati na glavnom zagrebačkom trgu, odakle su potom slijedeći kamion s kojeg se puštala glazba, krenuli prema jezeru Bundek. 

Uz navedeni folklor posljednjih godina tradicija dijela hrvatskih maturanata je i veličanje fašizma, izvikivanje ustaških i nacističkih pokliča, te naslikavanje s uzdignutom desnicom u zrak. Naša kamera danas je u središtu Zagreba snimila upravo takve mlade ljude. Skupina od pedesetak maturanata iz nekoliko zagrebačkih škola kretala se Savskom ulicom u smjeru Trga bana Jelačića, gotovo cijelo vrijeme uzvikujući ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Dvadesetak najglasnijih među njima podizalo je desnicu u zrak, pozdravljajući pozdravom kojim su nacisti u vrijeme Drugog svjetskog rata iskazivali svoju odanost Adolfu Hitleru i njegovom zloglasnom režimu. I takva slika iz Hrvatske obići će Europu.

GLUH I GLUHLJI: U godinu dana policija zbog uzvikivanja „za dom spremni“ zapisala samo jednu osobu

„NEMA OVDI NIŠTA HITLEROVSKOG“: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine

Iako je uporaba ovog pozdrava kazneno djelo, policajci kraj kojih je prošla kolona maturanata i pred njima uzvikivala „Za dom spremni“ i dizala desnicu u zrak, nisu reagirali, bez obzira što su na ovakva djela dužni postupiti po službenoj dužnosti, a ne samo po nečijoj prijavi. Koliko policija mari za neke slučajeve kršenja zakona najbolje govori podatak kako je u cijeloj 2015. godini policija zapisala samo jednu osobu zbog uzvikivanja „Za dom spremni“. Iz takvih statističkih podataka bi se moglo zaključiti da se radi o vrlo izoliranim incidentima, unatoč činjenici da se takav oblik ponašanja učestalo ponavlja za vrijeme nogometnih utakmica, nekih koncerata, raznih prosvjednih skupova „desnice“ …

Norijada 2017
U pozadini dio maturanata iz snimljene povorke (FOTO: Hina)

U slučaju koji je snimila Lupigina kamera, jasno se vidi o učenicima kojih škola se radi. Maturanti Elektrostrojarske obrtničke škole iz Selske ulice na leđima čak nose i imena, uz oznaku kojem razrednom odjeljenju pripadaju, stoga ni njihovim nastavnicima, a ni policiji ne trebalo biti teško utvrditi njihov potpuni identitet. Uz njih su i učenici Drvodjeljske škole iz Savske ulice, koje također, nije teško prepoznati. No, teško je vjerovati da će ovakve društvene anomalije zanimati ikoga od nadređenih.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"