NACIONALISTI I DALJE JAŠU: Pogledajte kako je glasala BiH

Ana Benačić

13. listopada 2014.

NACIONALISTI I DALJE JAŠU: Pogledajte kako je glasala BiH

Centralna izborna komisija objavila je u 14 sati da bi srpski član Predsjedništva BiH ipak mogao biti Mladen Ivandić iz Saveza za promjene, odnosno da Željka Cvijanović, stranačka kolegica Milorada Dodika, zaostaje 977 glasova za protukandidatom. Ovo su sada podaci nakon prebrojenih 90,24 posto glasova, što teoretski daje šanse Cvijanovićki, iako je Dodik već priznao poraz. Nakon prebrojavanja više od 92 posto glasova CIK je potvrdio pobjedu Bakira Izetbegovića (SDA) u utrci za bošnjačkog te nadmoćnu pobjedu kontroverznog Dragana Čovića (HDZ BIH), koji će biti novi hrvatski član u Predsjedništvu. Pogledajte i prikaz glasanja po kantonima.

Iako je priznao poraz rekavši kako ne može vjerovati da su "Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica", Dodik je izrazio nadu da bi nakon prebrojavanja svih glasova Cvijanović ipak mogla ući u Predsjedništvo. Naime, prema podacima te stranke, nakon 99,3 posto prebrojanih glasova Ivanić vodi za samo sto glasova, pa se SNSD nada naklonjenosti glasača u odsustvu i podršci Hrvata.

(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

SNSD, pak, može biti zadovoljan izborima na razini Republike Srpske. Predsjednički izbori također su bili napeti i neizvjesni. No, nakon 85 posto prebrojenih glasova Dodik vodi za dva posto, odnosno 10.840 glasova ispred protukandidata Ognjena Tadića iz Saveza za promjene. Dodikov SNSD osvojio je najveći broj mandata u Narodnoj skupštini RS-a, osvojivši 33.35 posto glasova. Slijedi ih Srpska demokratska stranka SDS u koaliciji s penzionerima (PUP) te radikalima (SRS RS) koji su osvojili 27.30 posto glasova. U Skupštinu ulazi i DNS, Demokratski narodni savez sa 9.62 posto te Partija demokratskog progresa (PDP) sa 7.75 posto glasova.

FARUK ŠEHIĆ O REZULTATIMA BIH IZBORA: Vjerujem samo u divlju snagu na ulicama!

IZBORI U BIH: Mrtva trka u Republici Srpskoj, a u Federaciji Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) već slave!

PREDIZBORNA ANALIZA NERZUKA ĆURKA: Djeca Dejtona odlučuju o sudbini BiH!

Što se tiče Parlamenta BiH, tu uvjerljivo vodi SDA sa 27.81 posto glasova, što je skoro dvostruko više od Demokratske fronte Željka Komšića (15.09 posto) te Saveza za bolju budućnost tajkuna Fahrudina Radončića (14.43 posto). Njih sa 12.21 posto slijedi široka HDZ-ova koalicija (HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP Dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne), a zatim dolazi SDP BIH sa 9.70 posto odabira.

 

 

Na razini Federacije BiH SDA je učvrstio svoje vodstvo, osvojivši 27.87 posto. Slijedi SBB (14.66 posto), Demokratska fronta (12.73), HDZ-ova koalicija (11.88) te SDP BIH (10.48). Stranka demokratske akcije je osvojila vlast i u šest kantona unutar Federacije, dok su HDZ-u pripala četiri.

Kako su stvari izgledale nakon preliminarnih rezultata u ponoć možete pročitati OVDJE.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/SDA