Dojam dana: Izbor oružja

Dunga

22. listopada 2004.

Dojam dana: Izbor oružja

Itekako je bitno izabrati alat. U pitanjima bilo kakvog napada i pohoda – oružje. Butch Coolidge je, u naletu na svoje mučitelje u "Pulp Fictionu", prvo isprobao motornu pilu, potom palicu, ali, pobijedila je sablja. Onda je sa sabljom sišao dolje, gdje je Marsellus Wallace bio u nezgodnoj situaciji, a ostalo je povijest, dijelom i srednjovjekovna





Ima svakakvog oružja, zato ovdje nudimo neke oblike i kontekst koji su maltene miroljubivi. Ne biste vjerovali čemu služe izloženi alati. Proizvodnji "Bajadere". To se pravi na zagrebačkim Ravnicama, malo dalje od stadiona i pomoćnog terena na kojem su neki dan isukane "bejzbol palice".

Upasti na trening ljubimaca s maskama, zakrabuljeni u "spitke", s ratobornim gardom, sve je to već viđeno. Igrači moraju biti svjesni da osim situacije "Ja na konju, oni dole, enti, što me vole", ima i onih kad su "donji". Gdje ima ljubavi, ima i mržnje. Ali, čemu palice za omiljeni američki sport?

To cijeloj priči daje neki čudan tok. Što su mislili, udariti palicom ako igrači pruže otpor? Batinom na nezaštićenog? Čuvara nije bilo.

Ne valja im posao, izbor oružja govori maltene sve o motivima, počinitelju i primjerenoj kazni. Što je iduće – motorne pile i(li) sablje?

Neki novinari poturaju priču da se planovi napada i izbor oružja vrši u odajama maleroznog izvršnog dopredsjednika za struku. Čija god da je "paličarska" ideja nije zaslužio nijednu "bajaderu" do kraja milenija. Ne kutija, nego njezin najmanji sastojak.