DOMAĆA PREMIJERA: Hrvatski kandidat za Oscara otvara Zagreb Film Festival

T.M.

14. listopada 2022.

DOMAĆA PREMIJERA: Hrvatski kandidat za Oscara otvara Zagreb Film Festival

Napokon smo doznali i kada ćemo imati priliku pogledati hrvatskog kandidata za Oscara, „Sigurno mjesto“. Hvaljeni i nagrađivani film Jurja Lerotića imat će svoju hrvatsku premijeru na otvaranju ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, 23. listopada u 20 sati, u zagrebačkom Kinu SC. Bit će to prvi put u dvadeset godina postojanja ZFF-a da festival otvara neki hrvatski film. S obzirom da je „Sigurno mjesto“ Lerotićev dugometražni prvijenac, film je uvršten u glavni natjecateljski program. 

SIGURNO MJESTO: Intimni prikaz upropaštenog i korumpiranog hrvatskog zdravstvenog sustava

Radi se o svojevrsnom Lerotićevom povratku na „mjesto zločina“, jer je prije dvanaest godina, 2010. godine, na ovom festivalu osvojio nagradu Zlatna kolica u programu Kockice za svoj kratkometražni film „Onda vidim Tanju“

„Jako sam zahvalan Zagreb Film Festivalu što je izabrao naš film za otvaranje festivala. Mislim da će tako dobiti dodatan publicitet koji nam je pred distribuciju filma u hrvatskim kinima potreban“, kaže Juraj Lerotić koji se nada se da će pokrenuti javnu raspravu o važnoj temi o kojoj njegov film progovara.

Prema najavama, „Sigurno mjesto“ bi u redovnu kino distribuciju u Hrvatskoj trebao krenuti 3. studenog, a ne treba sumnjati da će izazvati veliki interes javnosti, kao i da će se za projekciju na Zagreb Film Festivalu tražiti ulaznica viška. 

„Ovo je film o preživljavanju. O tome što znači biti čovjek. Čovjek kao dio većine, zajednice, sustava i obitelji. To je i film o jedinom istinskom antagonistu čovjeka. Bolesti. Film prati odnos bolesti prema pojedincu, ali i prema obitelji; odnos obitelji prema svom ugroženom članu, kao i odnos sustava u kojem rade samo ljudi - prema drugim ljudskim bićima koji samo pokušavaju spasiti sebe i svoje najbliže“, opis je filma koji je dao jedan od glumaca u „Sigurnom mjestu“, Goran Marković

Osim što potpisuje režiju, Juraj Lerotić, napisao je i scenarij za film te u njemu tumači glavnu ulogu. Naime, Lerotić će nam jednom prilikom ispričati kako je mjesecima tragao za osobom koja će utjeloviti centralnu figuru njegove intimne priče, a kada je shvatio da je zbog osobnog iskustva slijep na njihove izvedbe, ulogu je preuzeo u vlastite ruke. I to se pokazalo kao dobra odluka, jer na Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Srcem Sarajeva za najboljeg glumca. Na istom festivalu „Sigurno mjesto“ dobilo je i Srce Sarajeva za najbolji igrani film, a može se pohvaliti i strukovnim nagradama Cineuropa i CICAE te s tri nagrade na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu gdje je film imao svjetsku premijeru. Stoga ne čudi da je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika „Sigurno mjesto“ odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. 

“Sigurno mjesto” režijski je elegantan i dirljiv prikaz suočavanja sa samoubojstvom brata, odnosno sina. Teška za obrađivanje, često tabuizirana tema, na bolnoj je uvjerljivosti dobila i jer je bazirana na stvarnom iskustvu Jurja Lerotića koji priču temelji na samoubojstvu svojeg brata, talentiranog snimatelja Jakova Lerotića. 

„Šira relevantnost Lerotićeva filma u kirurški je preciznom prikazu upropaštenog i korumpiranog hrvatskog zdravstvenog sustava, ali i nedostataka šire državne birokracije, koja prečesto ne prepoznaje krizu mentalnog zdravlja kao 'pravu', opasnu bolest. Iako se u tom smislu čini da je film inspiriran rumunjskim novim valom, redatelj u njemu zadržava vlastiti stil, a uvrštavanjem pravih imena liječnika u scenarij, odmiče se od pasivnog promatranja i preuzima vrlo aktivnu ulogu u razračunavanju s kriminalnim nemarom koji je doveo do smrti njegova brata“, napisala je Lupigina filmska kritičarka Alexandra Bogos, ocijenivši film maksimalnom ocjenom. Njenu kritiku možete pročitati na ovom linku

Osim projekcije na otvorenju Zagreb Film Festivala, „Sigurno mjesto“ će biti prikazano i pretposljednjeg dana, u subotu 29. listopada, u Kinu Tuškanac od 19 sati. Ne treba sumnjati da će se i za ovu projekciju tražiti karta viška, pa stoga nabavite svoje ulaznice čim prije. 

Više o bogatom programu 20. izdanja Zagreb Film Festivala možete saznati na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sigurno mjesto