Don Juan se vratio kući

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Don Juan se vratio kući

Zahvaljujući brzini mog dobrog prijatelja i ljepoti moje djevojke (podaci poznati redakciji), umjesto zadimljenih rock koncerata i preglasnih techno partija, jučer smo se uputili u Hrvatsku katedralu duha. Ne, nismo bili na televiziji, nego u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su jučer gostovale kolege iz Varaždinskog HNK-a, s predstavom "Don Juan se vraća iz rata". Predstava je to koja je posebna po jednoj stvari koju možete lako otkriti ako pročitate...
Već umoran od KSET-a, skockao sam se najbolje što mogu i pohitao u HNK. Kako prave dame uvijek kasne tako smo u ložu (hvala Vukiju i Radiju 101) broj pet stigli minutu prije. Prednost kazališnih predstava je u tome da nemaju reklame kako ne odgovaraju za izgubljene kišobrane i foršpane za filmove, što je ujedno i nedostatak ako kasnite. No stigli smo na vrijeme da vidimo jadnog Don Juana (Ljubomir Kerekeš)kako se vraća kući s bojišta iz Prvog svjetskog rata. Pritisnut grižnjom savjesti on se pokušava vratiti izgubljenoj ljubavi koju je ostavio pred oltarom.
No teret stare slave neda mu mira, pa se Juan opet nađe u zagrljajima umjetnica, sobarica, kurvi i svetica. Kako možete primjetiti, a i meni je malo trebalo, u predstavi glumi jedan muški, i ako je vjerovati mojoj djevojci 14 djevojaka (žena). Naš se jadni Don Juan bavi pitanjima morala i svojeg povratka djevojci, no to ga ne spriječava da s vremena na vrijeme uskače u krevete dotičnih dama, od kojih su mnoge moram priznati jako lijepe.
Ova predstava je napravljena po dijelu Ödöna von Horváta u režiji Želimira Mesarića.
Kako o kazališnoj glumi i kritici iste znam malo ili ništa, o tome vam neću pisati, a scena je baš zanimljiva i spretno riješena (scenograf-Ivo Knezović). Da li je i kako Don Juan našao svoju ljubav neću vam otkriti zbog onih koji bi htjeli vidjeti ovu dobru predstavu. Radije završavam s rečenicom iz pravog "Don Juana", Georgea Gordona Byrona, pjevanje treće:
"Sve tragedije završavaju smrću,
a sve komedije vjenčanjem"