Ekološki seks

Božidar Alajbegović

18. ožujka 2004.

Ekološki seks

Seksa ima raznoraznog, od predbračnog, bračnog i preljubničkog do hetero ili pak istospolnog, oralnog, analnog ... i da dalje ne nabrajam, jer sa svim ste tim vi ionako jako dobro upoznati, zar ne? Ali, znate li vi, dragi moji, što je to "ekološki seks"? Ne znate?!? Čudno! No, nema veze, ne brinite, uskoro ćete saznat i to, samo morate kliknuti na
Ako mene pitate, ekološki seks bi bilo ono kada, nakon seksanja u autu, a poradi očuvanja prirode - kondom ne baciš u travu, kroz prozorče svog limenjaka, nego ga nježno spustiš u torbicu partnerice ili ga pohraniš u džepiću njezine nove kožne jaknice.

Ali - kako od mene nikad seksologa, a ni ekologa - pronašli smo čovjeka koji je u problematiku ekologije i seksa i njihovih međusobnih veza i prožimanja, puno upućeniji od mene. Odaziva se na ime i prezime Ivica Šola, piše za Glas Slavonije, i tamo nas o ekološkom seksu uči slijedeće:

"Ekološka svijest prodire u sve sfere ljudske djelatnosti te ni seks više nije izuzetak pa će se i Crkva ovdje morati postaviti, što je šansa za nju, jer doista ima što ponuditi. Premda vam stvar može izgledati nategnutom ili izbanaliziranom, no, osobno, u suvislom zagovaranju ekološkog seksa (ne metodom zabrana i osuda pretvarajući se u policajca javnog ćudoređa) mogle bi se prevenirati mnoge emotivne, zdravstvene ili duhovne havarije. Naime, ako mnoštvo naših građana iz ljubavi prema ekosustavu i njegovim čimbenicima poseže čak za nevjerojatnim odricanjima kao što je, primjerice, odricanje od ubijanja i jedenja životinja, kao i mnoga druga suzbijanja vlastite komocije iz ekoloških razloga, zašto ne vjerovati da bi se mnogi iz ljubavi prema sasvim konkretnoj osobi odrekli mnogih ekološki i zdravstveno rizičnih ponašanja u području spolnosti. Dakako, to je zahtjevno, ali ima li išta što je vrijedno i dobro a da nije zahtjevno? Ako je budućnost zdravlja čovječanstva u ekološki prihvatljivoj hrani, vodi, itd., zašto bi seks bio izuzetak?"

Eto, to bi bilo to, ali na kraju sam ipak još dužan spomenuti kako vam ovaj citat prenosim iz slavne, i na našu sreću - konstantno dupkom pune, Greatest shits rubrike Ferala (broj 964. od 12.03.2004.), gdje je potpuno zasluženo zauzeo nekoliko centimetara novinskog papira.