Feral macht frei, ali ne više u coloru

Ivan Kegelj

9. siječnja 2004.

Feral macht frei, ali ne više u coloru

Nešto sam udarnički nastrojen ovih dana, a da bih to i dokazao donosim vam još jednu pažnje vrijednu vijest. Izrađujući jedne pijane noći profil prosječnog lupeža, naš stručni tim došao je do zaključka da većina naših posjetitelja čita Feral. E pa, evo jedna novica o Feralu, koju skoro pa vjerno rezimira naslov Štulićeve uspješnice - Bankrot mama

Daklem, moj omiljeni tjednik došao je na rub bankrota, a ovom prilikom otvoreno izražavam sumnju da sam splitske anarhiste baš ja doveo u situaciju u kojoj se nalaze. Naime, nedavno sam zbog pomanjkanja sredstava prestao kupovati Feral. Ali pustimo mene, iako sam cool, super i sve u svemu fenomenalna osoba. O čemu ono pišem? A, o Feralu.

Za početak, informiram & izvješćujem da Feral danas nije došao kod kolportera, niti će sutra doći na kioske. Zašto, pitate se. Feral se našao u financijskom shitu. Za početak se moj omiljeni tjednik odlučio odreći boje i vratiti na stari format i crno - bijeli tisak, što je, što se mene prvi put tiče, dobra vijest.

Kako je to lijepo primijetio moj kolega Zoran Krželj, ova promjena na staro nema nikakve veze s povratkom "ejdždizija" na vlast, ali promjene u Feralu lijepo su se, gotovo simbolički poklopile s nemilim mi događajem, kojeg u društvu interno poistovjećujemo s apokalipsom. Dakako, radi se povratku "ejdždizija" na vlast.
- Tisak Ferala u A4 formatu postao je neisplativ, jer je jako skup i zahtjeva veću količinu komercijalnih oglasa kojih u Feralu jednostavno - nema, izjavila je najbolja prijateljica Vesne Pusić, a usput i glavna urednica lista Heni Erceg.

Nadalje, iz Ferala izvješćuju da im se naklada vrti oko 20 tisuća primjeraka, što, kažu, nije dovoljno za egzistenciju lista na A4 formatu. Uz promjenu formata, u Feralu se spremaju i na još par promjena & izmjena, a sve po leđima honorarnih djelatnika lista. Pretpostavljate, većina njih će ostati bez posla.

Kad sam ovu vijest usmenom predajom prenio najvjernijoj čitateljici Ferala u svemiru, (naveo bih joj i ime, ali ona ima svoj plan i program), ista je u smjeru Splita zavapila - ne mijenjajte format, mijenjajte glavu urednicu.  Što se mene tiče, sve dok u tom listu pišu Ivančić, Ćosić, Stojić, Đikić, Kovač, Luković, Hedl, Lovrenović i Matošec - Feral macht frei.