Esej o PIZDI

Božidar Alajbegović

2. travnja 2005.

Esej o PIZDI

"Pizda u letu ima topiva krila i zbog toga bježi od kiše – to je uzrok psihosomatskih poremećaja..." samo je jedan od citata koji vas čekaju u "Eseju o PIZDI". Autor neće, kako kaže,"komadati taj organ na dijelove" odnosno neće se baviti anatomijom već će, uz malu pomoć Vladimira Anića (kojega će čak i ispravljati i pobijati), govoriti o "pizdi kao izrazu..." i sve to uz pomoć više "poučnih i komičnih" pričica

Esej o pizdi

"Za potrebe ovog eseja prelistao sam neke od rječnika hrvatskoga jezika kako bi ono što hoću reći dobilo i filološku podlogu. Na kraju sam izabrao Anićev "Rječnik hrvatskoga jezika". Neću opisivati anatomiju pizde jer nit sam ja ginekolog nit ste vi spremni za komadanje tog organa na dijelove. Ovdje je riječ o pizdi kao izrazu, odnosno njenoj ulozi u karakterizaciji likova i događaja.
Pokojni Vladimir Anić veli, odnosno ja velim, a on mi daje povod za to:
Pizda…khm…hm … dakle… pizda je opisana u par koraka, ako dobro vidim, tri stavka.

1. ženski spolni organ – gledano s anatomskog aspekta. Kao što sam rekao, izbjegavam anatomski opis pa tako neću ni zalaziti u njegove detalje.

2. osoba lošeg karaktera – nadodajem: pizda s ovom značajkom, kao riječ je u stvari najkorištenija (osim anatomskih asocijacija i direktnih aluzija ). Moja je procjena negdje oko 78 %. Anić još tu navodi, pazi sad, "bez obzira na spol". Nisam nikada imao namjeru – ili negdje čuo u prolazu – nazvati žensku osobu pizdom zbog njenog lošeg karaktera. Za tu namjenu koriste se daleko slikovitiji i pogodniji nazivi poput: glupača, kučka, prasica, monstrumski gerber zlopaki i sl. Dakle ispravit ću Anića i napisati da se ova značajka koristi pretežito za osobe muškog spola.

3.osoba vrlo slabe moći shvaćanja; glupak – ne mogu si predočiti situaciju u kojoj bi nekog glupana ili glupaču nazvao pizdom. Ako je netko pizda, gledajući na karakternu osobinu ili umna dostignuća, onda to pretpostavlja da ne može biti glupan, jer za zajebati nekoga treba bar solidno popunjen fond dasaka u glavi. Mislim, možda ta osoba i jest glupa, ali vezano uz zajeb, ispala je pametna, odnosno pametnija od osobe koja je žrtva tog zajeba. Dakle ovaj opis pizde potpuno otpada.

Slijede izrazi koji u sebi sadrže riječ pizda kao imenicu, objekt, glagol ili pridjev.
Mala digresija: ne postoji riječ koja tako snažno može opisati neko stanje, osobu, pojavu ili događaj kao što to radi psovka. Pizda je jedan od osnovnih primjera.
Pazi sad ovo: "Bojim se (toga) kao pizda kiše" . Kaže Anić: ironija; ni najmanje ga nije strah, ne boji se ni najmanje.
Probat ću ukomponirati ovaj izraz u jednu vrlo kratku i poučnu priču:
"Jednog dana u kojem nije bilo dvojbe kakvo će biti vrijeme iduća tri sata jer se s istoka približavao crni oblak dupkom pun potencijalnog pljuska, stajali smo ja i prijatelj, kojem nikada nisam uspio saznati ime, i promatrali kako ulični psi prestrašeno kevću i bezglavo bježe zbog najezde letećih pizdi, preciznije, zbog klepetanja njihovih krila. Najstrašnija je stvar bila u tome što su te iste, leteće, pizde bježale pred kišom. Odjednom moj bezimeni prijatelj reče:' Ajde glupa pseta, što se bojite letećih pizda ko one same kiše', i nakon toga spustio se pljusak. Jedno potpuno stravično popodne."
Pizda u letu ima topiva krila i zbog toga bježi od kiše – to je uzrok psihosomatskih poremećaja u pizda.

Nakon toga slijedi: "strugati (trljati, grepsti, gratati – što mu ovo znači? Prvi puta čujem za taj izraz) pizdu". U objašnjenju stoji: pejorativno - dakle pogrdno - gubiti vrijeme, dosađivati se u neradu.
Ajde da konkretiziramo frazu:
"- Milice, jebem li ti sunce tvoje usrano, dolazi vamo!
- Što je opet šefe, što ste nadrkani?
- Jesam li ti rekao sto puta da ne očijukaš s inspektorom rada?
- Ali šefe, što da radim kad mu se jako sviđam
- Odjebi ga
- Ali šefe…
- Ma znaš što Milice, bolje da stružeš pizdu, a ja da ti to plaćam, no da imaš odnošaj s tim protukapitalističkim elementom"
Isto kako se Bog pobrinuo da Adam dobije svoje žensko Ja, tako i ovaj izraz ima svoju mušku verziju: "drkati kurac". Obje fraze govore da je masturbiranje gubljenje vremena i da je vrijeme da se razbije kasica-prasica i pare potroše na kurvu/žigola.

Slijedeći izraz remekdjelo je uličnog komuniciranja glasnicama: "ne vrijedi ni po pizde hladne vode". Kako divno, kako dražesno, kako milozvučno. Ovdje je pizda poistovjećena s čašom ili nekim sličnim predmetom u kojem se može držati tekućina.
Zoran primjer korištenja ove fraze:
"U neka davna vremena poslao zao car djevojku Maru na hladan izvor da donese bistre vode. Ustala Mara u jutro rano, ponijela dubok ćup i krenula na dalek put po vodu. Kad je već došla na kraj puta presretne je strašni tigar i razbije joj ćup. Što će Mara sada, nesretna, uplakana i jadna? Odjednom se iz plavičastog oblaka dima pojavi duh i reče:

Maro, Maro, ženski rode
Kak' ćeš sada nosit' vode
Pomoć' ću ti tak' da znaš
Ako smjesta pičke daš

I dade Mara duhu pičke, a ovaj joj objasni kako će nositi vodu:' Skineš gače, napraviš stoj na rukama, raširiš noge, a ja ću ti uliti vode u nju'. I tako došla Mara na dvor s punom pizdom vode, a car reče:' E Maro, to što si svim sredstvima nastojala izvršiti moju želju, za to ćeš dobiti velika blaga, ali, jebo te prepelica žuta, mozak ti ne vrijedi ni po tvoje pizde vode!"

Pretposljednji izraz koji ću ovdje spomenuti glasi:"Pizda nema zube", na latinskom "vagina dentata". Kaže doktor Vladimir da to znači da se neiskusan muškarac ne mora bojati žena jer mu se ništa neće dogoditi. Ima jedna zgoda koja pobija ovu tvrdnju:
"U jednom njemačkom gradiću došli otac i sin da sinu skinu junfer. Ušli u javnu kuću, odabrali odgovarajuću kurvu, izjebali je obojica, platili i otišli kući u pokrajinu Wuntherbaden. Nakon nekog vremena sin dobio sifilis, a otac triper."
Eto, pizda ima zube ako iza sebe ima sto kuraca.

Šećer na kraju vezan je uz nomadsku manjinu, Rome. Riječ je o staroj priči prema kojoj Ciganka medom maže cijelo tijelo pa i pizdu, pa od tuda i izraz "Ciganka i pizdu maže". To znači da je netko rastrošan, razbacuje se, ne zna štedjeti, nema računa o potrošnji čega. U podravskim krajevima sinonim za ovaj izraz glasi: "ti bi i vraga zatrajal".

Na kraju spomenut ću i par smiješnih prezimena kao izvedenice riječi pizda:

Pizdek
Pizdekman
Pizdinović
Pizdulesku
Pizdarović
Pizdarovski
Pizdošević
Pizdić
Muflon

Zahvaljujem svima na strpljenju, a najviše pokojnom Vladimiru Aniću što je hrvatski narod darivao ovako bogatim rječnikom kako bi svi do jednog bili pismeni i elokventni.


Preneseno sa http://sisa.blog.hr