EUROPA OPOMINJE MILANOVIĆA: Vlada Jadranke Kosor bila je znatno marljivija

Ivan Kegelj

8. studenog 2012.

EUROPA OPOMINJE MILANOVIĆA: Vlada Jadranke Kosor bila je znatno marljivija

Dugogodišnji dopisnik iz Bruxellesa Stojan de Prato iz "glavnog grada" Europske unije za Lupigu izviještava o nezadovoljstvu europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding nemarom vlade Zorana Milanovića na rješavanju zamjerki koje je Europska unija uputila Hrvatskoj. U pitanju su, dakako, zamjerke iz područja pravosuđa i temeljnih prava. Povjerenica tvrdi da je rješavanju otvorenih pitanja prethodna vlada na čelu s Jadrankom Kosor pristupala znatno marljivije. Moguće je stoga, informira nas de Prato, da se na Hrvatsku primijeni Mehanizam suradnje i provjere i nakon njezinog pristupa Europskoj uniji.

 

Europska komisija ipak ima "Plan B" za Hrvatsku, u slučaju da proljetni Izvještaj o motrenju, koji se očekuje krajem ožujka ili početkom travnja, pokaže da se stvari u pravosuđu ne mijenjaju ili se presporo mijenjaju na bolje. Iako se u Bruxellesu svi zaklinju da se na Hrvatsku neće primijeniti Mehanizam suradnje i provjere (CVM), tj. nastavak motrenja nakon ulaska u članstvo Europske Unije, kojemu su Bugarska i Rumunjska još i danas podložne, primjena toga mehanizma na preostala otvorena pitanja iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava nakon 1. srpnja 2013. ipak je na stolu.

- Malo je, doduše, vjerojatno da ćemo CVM na Hrvatsku kao članicu EU doista morati primijeniti jer očekujemo da će se do objave proljetnoga Izvještaja o motrenju ispraviti preostale zamjerke - rekao je na seminaru koji je priredio European Journalism Centre izvor iz ureda europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding. Povjerenica je, međutim, nezadovoljna dosadašnjim (ne)marom vlade premijera Zorana Milanovića na rješavanju tih zamjerki; najviše joj zamjera ponovni rast, umjesto nastavka smanjivanja, broja neriješenih sudskih slučajeva, te izostanak napretka u smanjivanju broja neprocesuiranih ratnih zločina. Povjerenica Reding nabila je to na nos svojemu hrvatskome kolegi Orsatu Miljeniću tijekom njihova razgovora protekli tjedan u Bruxellesu, napomenuvši mu da je prethodna vlada premijerke Jadranke Kosor rješavanju tih pitanja pristupala "znatno marljivije".


Europska povjerenica Vivian Reding opominje Milanovićevu vladu

Kada je riječ o smanjivanju broja neriješenih sudskih slučajeva i uopće ubrzavanju danas pretjerano dugih sudskih postupaka, u Bruxellesu priznaju da su za to ponajviše krivi nestučni a podobni i korupciji skloni sudci i tužitelji kojima je Tuđmanov režim bio napučio hrvatsko pravosuđe. Presudu Europskoga suda u Luxemburgu, koji je 6. ovoga mjeseca protuzakonitim proglasio obračun vlade premijera Viktora Orbana s mađarskim sudcima smanjivanjem dobi za njihovo obavezno umirovljenje na 62 godine - a Orban je tu vladinu odluku obrazložio upravo potrebom da se u pravosuđe uvede mlado i stručno osoblje - u uredu povjerenice Reding ne vide kao zapreku da Hrvatska obnovi svoj pravosudni kadar. Upravo suprotno!

- Presuda zapravo kaže da je Orban smjeni naraštaja u pravosuđu pristupio nasilno i nedovoljno promišljeno. Hrvatska ju vlada mora pažljivo pročitati, kako bi iz nje izvukla pouku na koji se način može riješiti balasta korumpiranih ili lijenih sudaca, a da pritom ne zadre u neovisnost pravosuđa i ne prekrši europsko zakonodavstvo - naglasio je izvor iz ureda povjerenice Reding. Da ne mora previše kopati po internetu, pomoći ćemo vladi izravnom poveznicom na tu presudu:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-11/cp120139en.pdf

Stojan de Prato

Lupiga.Com