Ekskluzivna "muda za bubrege"

Ivan Kegelj

23. lipnja 2003.

Ekskluzivna "muda za bubrege"

Svaki put kad na TV-u netko tko o sebi ima visoko mišljenje kaže da je hrvatsko novinarstvo srozano na niske grane, ja se kao mlad novinar štrecnem, opsujem istom sve po spisku, pa pomislim da pod hitno moram završiti taj prokleti fakultet, da mi sutra netko ne bi prebacio da je srozano baš zbog mene. Ipak, uglavnom pomislim kako taj netko tko o sebi ima visoko mišljenje sere kvake. Ali danas sam kupio Globus i ostao šokiran
Na naslovnoj stranici Globusa koči se veliki naslov "Gotovina na ljetovanju". Iznad naslova koči se obnaženi general Gotovina s rukama dignutim visoko u zrak, a iznad njegove drage i pametne glave koči se ona famozna riječ "ekskluzivno". Naivan kakav jesam, pomislim da su Globusovi vrsni reporteri pronašli mitskog generala u Vodicama ili Crikvenici, gdje se isti bacio na sezonski lov na Čehinje i ine furešte ženskog roda.
Kad tamo; tekst počinje ovako:
"Dvanaest dana prije nego što je Haaški sud protiv njega podnio optužnicu, umirovljeni general Ante Gotovina znao je što bi se moglo dogoditi i već je bio u nekoj vrsti bijega. Dane uoči podizanja optužnice Gotovina je proveo krstareći velikom jahtom, pretežno u zadarskom arhipelagu...." 
Ona fotografija obnaženog Ante potiče iz obiteljskog albuma, a cijeli tekst sastavljen je od informacija koje datiraju od prije nekoliko godina.
Od ekskluzive koju obećava naslovnica nema ni slova "e".
Piše nešto o Gotovininim instinktima, nešto o tome kako je generala od svih političara najviše nervirao Mate Granić, o tome kako je general pokušao nagovoriti izvjesnog Kaziju da s njim pobjegne u nepoznato i tako dalje i tako bliže.
Jebem ti pos'o, pomislim onda u sebi ja koji o sebi nemam nikakvo mišljenje.
Od ekskluzive u Globusu pokazala su se ekskluzivnim samo "muda za bubrege" koja se prodaju kao ekskluziva. Hrvatsko novinarstvo je sagnulo glavu i zašmrcalo - šmrc, šmrc.