GETO - TAJNI ŽIVOT GRADA: Na kraju ćete moći samo skinuti kapu i duboko se nakloniti Goranu Čavajdi Čavketu

Ivor Fuka

24. rujna 2013.

GETO - TAJNI ŽIVOT GRADA: Na kraju ćete moći samo skinuti kapu i duboko se nakloniti Goranu Čavajdi Čavketu

Goran Čavajda Čavke preminuo je na dalekoj Tasmaniji početkom 1997. godine u trideset i petoj godini života, a iza njega je ostalo obilje dobre muzike i ovaj izvanredan film. „Geto - Tajni život grada“, snimljen je dvije godine prije Čavketove smrti, a naopako društvo o kojem hrabro govori uspješno je, nažalost, preživjelo do danas. Legendarni Čavke kojeg ćemo najviše pamtiti kao bubnjara kultnog Električnog orgazma, uz muziku Partibrejkersa, Darkwood Duba, Direktora, DLM-a i mnogih drugih beogradskih bendova, uputiti će niz oštrih kritika na račun brojnih društvenih anomalija.

„To je neka vrsta dokumentarne priče. Scene gde sam ja su scene šetanja, prolaska kroz grad na određenim mestima. Tu ide slow motion, a priča ide u offu. To su kao neka moja razmišljanja, to ćemo da smislimo reditelj i ja, pošto vidim sliku prvo. Tako da ja tu ne glumim nešto mnogo. Treba da prođem određenom brzinom, kao jedna vrlo neekspresivna faca, bez besa, ljutnje, smeha... Lik koji se dosta razlikuje od ljudi naokolo, zbog kose, odeće“, reći će Goran Čavajda Čavke u jednom intervjuu pred kraj 1994. godine u vrijeme kada je film još uvijek nastajao.

„Geto - Tajni život grada“ djelo je Ivana Markova, a snimljen je u produkciji, u to vrijeme, iznimno antirežimske medijske kuće B92. Ukoliko pogledate film koji vam donosimo, na koncu ćete moći samo skinuti kapu i duboko se nakloniti Čavketu …

Posebno oštru kritiku Čavke će u filmu uputiti informativnoj redakciji državne televizije, koja se početkom devedesetih pretvorila u pravu ratnohuškačku mašineriju. „Stvorenja koja su tu zaposlena kapiram kao ekipu degenerika koja radi najprljaviju šljaku svih vremena ... Zanima me zašto su nas stvorenja sve ove godina trovala. Zašto su lažima terali ljude u pokolj“, reći će o njima Čavke, pitajući se dobiju li možda za svako mrtvo dijete u Slavoniji i Bosni tri boda više na platnom spisku. „Da li zaista misle da im zbog toga neće biti suđeno, i to ne od ljudi“, upitat će se Čavke.

 

Lupiga.Com