GNJUSNI NAPAD NA NOVINARA DINKA GRUHONJIĆA: „Neonacistička bagra me neće obeshrabriti!“

Ivor Fuka

24. studenog 2020.

GNJUSNI NAPAD NA NOVINARA DINKA GRUHONJIĆA: „Neonacistička bagra me neće obeshrabriti!“

“Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja”, poruka je koja je jutros osvanula u Novom Sadu na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni urednik portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE, Lupigin kolumnist i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Dinko Gruhonjić, sa svojom obitelji. Nepoznate osobe, očito istančanog obiteljskog odgoja, nisu se zaustavile samo na ovoj poruci, već su, također na ulazu stambene zgrade, napisali i „smrade konjušarski“, „Ratko Mladić srpski heroj“, sve uz neizostavni kukasti križ, keltski križ i četiri C, odnosno ocila. 

Grafit Novi Sad
Poruka na ulaznim vratima zgrade u kojoj Gruhonjić živi (FOTO: NDNV)

Osim što se radi o govoru mržnje koji je usmjeren točno na određenu osobu, ovo je i jasna prijetnja Gruhonjiću kojom mu se poručuje da je njegova kućna adresa poznata i da sljedeći put ova otvorena mržnja možda neće stati samo na grafitima. Inače, oznaku „ustaša“ desničari u Srbiji pripisuju svim svojim neistomišljenicima, bez obzira na nacionalnost, jednako kao što to njihova „hrvatska braća“ čine poručujući nekome da je „četnik“. A takvi upravo Gruhonjića zbog njegovih tekstova u kojima bez dlake na jeziku i kirurški precizno secira anomalije današnjeg društva u Srbiji, upozoravajući na propuste u kolektivnom suočavanju društva s neslavnim dijelovima njegove prošlosti, proglašavajući ga izdajnikom, dakle „ustašom“. Ova „sljedba“ Gruhonjića prati u stopu i na Lupigi, gdje se ispod svakog njegovog teksta pronađu mrzilački komentari, nerijetko uz direktne prijetnje, a koje Lupigina redakcija, kao i svaki govor mržnje, redovno uklanja. 

Izravni povod ovom i ovakvom napadu vjerojatno možemo pronaći u tekstu koji je VOICE-ova ekipa objavila sredinom mjeseca, a koji potpisuje Dinko Gruhonjić. U članku pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” donosi se galerija grafita u kojima se slavi monstruma iz Srebrenice, Ratka Mladića, u Hagu osuđenog ratnog zločinca, uz prateći tekst koji ukazuje na problem slavljenja osobe kakva je Mladić. 

Grafit Novi Sad
"Ja svoje tekstove potpisujem punim imenom i prezimenom, a neonacistička bagra to radi anonimno, kao i sve siledžije na ovom svetu" - kaže nam Gruhonjić (FOTO: NDNV)

"Kao i njihov idol, na doživotnu robiju prvostepeno osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, tako i ovaj njegov podmladak voli da se kreće noću, u hordama i da se iživljava nad civilima, uključujući i decu. Ja svoje tekstove potpisujem punim imenom i prezimenom, a neonacistička bagra to radi anonimno, kao i sve siledžije na ovom svetu. Iako je njihova poruka 'znamo gde živiš', to me neće obeshrabriti da nastavim da radim kao i do sada. Državu pozivam da zaštiti moju porodicu i mene, a anonimnoj bagri poručujem da ću znati da se branim", rekao nam je danas Gruhonjić.

Večeras oko 19:30 pred Gruhonjićevom zgradom spontano su se okupili odgovorni građani Novog Sada, njih stotinjak. Neki od njih su u znak podrške Gruhonjiću i želje za normalnim društvom sa sobom ponijeli kantice bijele boje te su prekrečili ispisane grafite.

Grafit Novi Sad
Večeras su se građani spontano okupili i prebojali grafite (FOTO: autonomija.info)

Napad je danas osudilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz kojeg upozoravaju kako je ovim činom direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove obitelji, te je on označen kao legitimna meta.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja“, poručuju u NDNV-u, koji je inače izdavač VOICE-a. Iz ove novinarske organizacije slučaj su prijavili nadležnom državnom tužiteljstvu i policiji, uz očekivanje da će počinitelji ovog kaznenog djela biti što prije pronađeni, uhićeni i propisno sankcionirani. Jasno je da se ovdje radi o kaznenom djelu izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Grafit Novi Sad
Za razliku od građana nadležne komunalne službe nisu reagirale (FOTO: autonomija.info)

Nažalost, dosadašnja iskustva u ovakvim slučajevima te slab interes policije za ovakve javne prijetnje i pozive na linč pokazuju nam da počinitelji u pravilu ne bivaju privedeni pred lice pravde, unatoč Sporazumu o suradnji i mjerama za podizanje sigurnosti novinara koji su prije četiri godine potpisali predstavnici novinarskih udruženja, Republičkog javnog tužilaštva i državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović – Ivković.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: NDNV