HND IMA NOVOG PREDSJEDNIKA: „Današnje novinarstvo ugrožavaju pritisci oglašivača“

I.F.

29. lipnja 2018.

HND IMA NOVOG PREDSJEDNIKA: „Današnje novinarstvo ugrožavaju pritisci oglašivača“

Mjesec i pol nakon što je Saša Leković podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, na poziciju čelnika ove cehovske organizacije danas je u Zagrebu izabran novinar Hrvatske radiotelevizije, Hrvoje Zovko. Na današnjoj skupštini HND-a Zovko je odnio uvjerljivu pobjedu nad dvoje protukandidata – Brankom Stračević koju je predložilo Ogranak umirovljenih novinara te sportskog novinara Antona Filića, kojeg je kandidirao Ogranak Krapinsko-zagorske županije HND-a, a koji je već sedam godina na čelu Sindikata novinara Hrvatske.

S obzirom na visok broj članova Skupštine HND-a postojala je mogućnost da danas ne dođe do izbora novog predsjednika, međutim na glasanju se pojavilo 74 od ukupno 110 delegata te je Zovku svoje povjerenje dalo njih 47. Za Starčević je glasalo 13 delegata, za Filića 10, dok je pet listića bilo nevažeće. 

Hrvoje Zovko živi i radi u Zagrebu, izvršni je urednik na HRT 4, a u svojoj novinarskoj karijeri radio je i u Glasu Slavonije te Novom listu. Rođen je 1970. godine u Imotskom, a od 1998. godine radi na Prisavlju te je član HND-a već 21 godinu. U svom izbornom programu naveo je kako će mu glavni zadatak biti financijska i kadrovska stabilizacija HND-a te je na Skupštini iznio konkretan plan ušteda, naplata dugovanja i osiguravanja stalnih prihoda društvu. Također namjerava u HND privući novinare mlađe generacije, posebice one najbrojnije koji se bave internetskim novinarstvom. 

Hrvoje Zovko
Novi predsjednik HND-a - Hrvoje Zovko (FOTO: Lupiga.Com)

„Jamčim posve transparentan rad predsjednika i glavnog tajnika, a zalažem se, također, za izradu novoga suvremenijeg statuta, koji će bolje odražavati potrebe Društva te pojednostaviti složene procedure donošenja odluka“, jedna je od točaka iz Zovkovog plana i programa u kojem se najavljuje da će tražiti žurni sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek na temu stanja u medijima i medijskog zakonodavstva, jer smatra kako je medijsko zakonodavstvo zastarjelo i ne ispunjava svoju funkciju. 

Ocijenio je i da je stanje novinarstva u Hrvatskoj takvo da profesiji, a prvenstveno ozbiljnom istraživačkom novinarstvu prijeti potpuni slom. Naveo je i kako su sve Vlade u proteklom desetljeću mirno promatrale propadanje novinarske profesije te da su povučeni samo neki potezi, poput smanjivanja PDV-a izdavačima, što je išlo na ruku samo poslodavcima i vlasnicima medija

„Zalažem se za osnivanje Agencije za medije, neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona o medijima, jer odredbe toga Zakona koje se odnose na zaštitu profesionalnih novinarskih standarda se ne provode, a novinari nemaju nadležno tijelo kojem bi se obratili u slučaju kršenje odredbi koje jamče njihovu profesionalnu neovisnost“, dio je Zovkovog programa, u kojem se navodi i kako podržava daljnju afirmaciju neprofitnih medija koji su se posljednjih godina pokazali kao ozbiljan i važan dio medijske scene u Hrvatskoj te će se zauzimati da neprofitne medije kao takve prepozna i novi Zakon o elektroničkim medijima koji se priprema. 

Kao posebno važnu točku istaknuo je jedan od, kako kaže, ključnih problema koji ugrožavaju današnje novinarstvo - pritisak industrije oglašavanja na profesionalne novinarske standarde, pritiske PR-a.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com