HRVATI NAS ZA*EBAVAJU: Dođite u Zagreb - poručuju u Beogradu

Bojan Tončić

23. prosinca 2014.

HRVATI NAS ZA*EBAVAJU: Dođite u Zagreb - poručuju u Beogradu

Prošli put Hrvati su Srbima uvaljivali svoja 1.244 otoka da ih podsete na zlokobnu Rezoluciju Ujedinjenih nacija tog broja, a sada neko daje silne novce, 1.300 evra mesečno po bilbordu da na strateškim mestima u Beogradu, pozove Srbe i ostale u Zagreb. "Poklonite si praznike u Zagrebu", poručuje tobožnja Turistička zajednica Grada Zagreba na beogradskim ulicama. Roto dnevnik Informer blizak vlastima nema dilemu: "Hrvati nas za*ebavaju", objavljuje ova tiskovina (ovo je naslov, u tekstu je uredno 'zajebavaju'), uz nemilu opasku u podnaslovu: "Turistička organizacija Zagreba na čistom hrvatskom poziva Srbe da dođu za Novu godinu". Raspisao se Informer, a skočila prodaja "ranisana" (želudac) i sedativa, Hrvati znaju znanje.

Konačno ste se odvažili da doputujete na blagdane (Božić, Novu godinu, pa Srpsku, da 'prostite, novu godinu) u Beograd, razbili ste, kazao bi pesnik, lozom krizu usput, privalili se i neki Slovenci; neki ispričaše priče iz JNA, uspomene sa Banjice i kasarne te i te, VP Beograd, oni mlađi o Zlatkovom invalidnom "lažnjaku" protiv Španaca, slovenačkom prebacivanju glavom (Katanec), te Piksi - Đurkovićevoj najavi spektakla ("Stojković sretan, Zubizareta ne zna gde se nalazi! Hoćemo li naplatiti sve dugove!?"; Verona 1990., Jugoslavija - Španija 2:1). Gledali vas ovi mlađi i mislili da ste za ludaru, a i ta deca.

Da ste došli koji dan ranije, vozom ili vlakom, kako vam drago, do beogradske stanice, gledali biste kroz prozor i ne biste verovali, sumnjali u sastav tek iskapljene loze, jer biste videli bilbord na kojem piše: "Poklonite si praznike u Zagrebu".

Tu stvar počinje da se komplikuje i zaudara na devedesete: dokazano hegemonistička Hrvatska već godinama pokušava da pokori Srbiju; u redu je, nema tenkova i "migova", dragovoljaca i kašikara, ali je u ovu akciju briljantno uklopljena služba sigurnosti, sa svojom ispostavom, tobožnjom Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Gotovo zakonomerno, ova se institucija oglašava u Beogradu, prošli put su Srbima uvaljivali svoja 1.244 otoka da ih podsete na zlokobnu Rezoluciju Ujedinjenih nacija tog broja.

Čisti hrvatski i zlokobni poziv

Tu već treba da osetite stid, neko daje silne novce (1.300 evra mesečno po bilbordu, a bilo ih je na strateškim mestima poput Autokomande, Dalmatinske ulice, u Sarajevskoj) da pozovu Srbe i ostale s ove strane Šarengradske ade u Zagreb, a vi došli ovde da ostavljate teško stečene pare. No niste najgori, možda ste, zapravo, i ne znajući, deo čitavog performansa u vezi sa kojim roto dnevnik Informer blizak vlastima nema dilemu: "Hrvati nas za*ebavaju", objavljuje ova tiskovina (ovo je naslov, u tekstu je uredno 'zajebavaju'), uz nemilu opasku u podnaslovu: "Turistička organizacija Zagreba na čistom hrvatskom poziva Srbe da dođu za Novu godinu"

I to je nešto, eto, postoji taj "čisti hrvatski". Eh, sad, ovo "si" u neinventivnom reklamnom sloganu (koji li kreten, makar bio i bezbednjak, dade silne pare za ono) može da zvuči kao "čist hrvatski", jednako kao i "Hrvati nas za*ebavaju", prošetajte do juga Srbije, te oslušnite povratne zamenice i druge noćne more loših đaka koji namah, zbog loših profesora - nesluhista, postaju dubleti (može ovako, a može i onako). Fakat, raspisao se Informer, skočila prodaja "ranisana" (želudac) i sedativa, Hrvati znaju znanje, desetkovali su deo populacije koji ih neskriveno mrzi. Vidi se da je TZGZ, uprkos svemu, završio posao. 

"Informiranje" o bilbordu (razdora) na čistom (!) hrvatskom (FOTO: Lupiga.Com)

Lele, i ovo da pročitate (nema na sajtu, zato što Informer nema sajt), akutno ludilo: "Teško je i zamisliti da se turizam Srbije na sličan način promoviše u Hrvatskoj. Čudilo bi da se poruka na ćirilici koja bi, recimo, glasila 'Dođite, bre, u Beograd', nađe na bilbordu u centru Zagreba. Ono i jest, nije svaki pedalj zemlje na prodaju, pogotovu ako na njega vešate kolektivnu kreativnost" E.I., ekipe Informera, odnosno na istom mestu imate poziv, dobrodošlicu i rečcu bre koja se koristi za teranje stoke. A u Beogradu se nepatriotski iznajmljuje sve, takvo vreme došlo.

Hridi postaju otoci - zbog Srba i Kosova

Da ne zaboravimo ona 1.244 hrvatska otoka - tu beše svašta, sa bilborda koji su pozivali na hrvatski komad Jadrana (nešto jeste bilo na mapi Vojislava Šešelja, kao srpsko, ali to nije tema), saznali smo da Hrvatska, bez pomenute Šarengradske ade, ima baš toliko otoka da zagorča život Srbima. Koji se, spremajući da letuju, bolno podsećaju gubitka Kosova, koji ludak u to da poveruje. Hrvati su, kasnije je dokazano, brojali nekakve hridi, samo da stignu do broja koji će Srbima zagorčati život i podsetiti ih kako im se domovina, može i otadžbina, unekoliko (tu negde oko četvrtine) smanjuje.

Sve se dešava u junu 2010. godine, koska je bačena, ili i Jutarnji list učestvuje u igranci obaveštajaca turističke provenijencije: "Da ih je 1.244, potvrdilo je i Ministarstvo turizma, navodeći da je riječ o posljednjim podacima Hrvatskog hidrografskog instituta".

Nije kraj istraživačkom novinarstvu za ovde pomenutu ludaru: "Međutim, stručnjaci Kartografskog odjela Hrvatskog hidrografskog instituta to su nam jučer demantirali, ističući da ih je dva više, odnosno 1.246. Prema Wikipediji ih je, pak, samo 991. Na web stranici Istria.info uporno ističu da ih je 1.233. Međutim, do 2003. godine službeno smo imali 1.185 otoka!? Kako je to moguće? U Hrvatskoj turističkoj zajednici, pak, tvrde da su tu brojku dobili od Odjela za otoke Ministarstva turizma."

Spašavamo im privredu

Ovo je performans, kakvi majstori, svaka čast. I čitaoci ne zaostajahu. "Neka Srbi naprave referendum o tome koliko otoka ima Hrvatska", prekipe jednom od njih. Kazaše nešto o hridima i otočićima koje potopi plima, no, nije važno, posao je završen.

Kakva je to konfuzija, ko se ovde kome sveti, ruga, Srbi se, nakon što su prognali Albance sa Kosova i kapitulirali na Kosovu po slovu Vojno-tehničkog sporazuma iz juna 1999. godine zaklinju u tada za njih neprihvatljivu rezoluciju UN-a koja reguliše i postojanje jedne oružane sile (KFOR), te evropskog pravosuđa i sl. Posle ovog dokumenta Srbi su preživeli pogrom, Kosovo je, uglavnom, etnički očišćeno, palo je mnogo žrtava. Ko kome sad ovde šta bilbordski spočitava, kako bi se to dalo upotrebiti u specijalnom ratu Hrvatske protiv Srbije, možda kao ruganje, kao poruka da sa takvom rezolucijom prođu oni koji napadnu Hrvatsku, ekpertska je to stvar, da se ne udaljavamo od teme. 

L(j)epota tabloida "Informer" (FOTO: Lupiga.Com)

Da ste malo poranili iz tog Zagreba, dočekala bi vas kretenoidna analiza kama-autora Večernjih novosti koji je uveren kako je "kampanja koja je u poslednje vreme vođena da se Srbija prikaže u lošem svetlu očito je dala rezultata..." Piše autor o tome kako Hrvati zaboravljaju da su ih Srbi podržali protiv Slovenaca, kada je trebalo da uđu u Evropsku uniju, a sada traže neku novu granicu i istragu o ratnim zločinima, opšte je poznato - izmišljenim.

Opet su Hrvati protiv Srba, pišu Večernje novosti, kao Slovenci nekoć protiv Hrvata. Podrazumeva se da bi im, i jednima i drugima, bez Srba samoposluge bile jezivo puste: "Da nema srpskog tržišta, već bi mnoge hrvatske firme mogle da zatvore vrata, a o tome se u Hrvatskoj ćuti", piše dopisnik-analitičar, ali, to smo već čitali, davno. Iako bi ovakvu rečenicu trebalo staviti na bilbord. Da se vidi.

Za pametnog čoveka - i komarac je muzika. Praznici ili blagdani - odluka je na Vama!

Lupiga.Com
 
Naslovna fotografija: Lupiga.Com