HVALA VAM LJUDI: U kampanji nismo dobili samo novac. Dobili smo krila

Lupiga.Com

20. siječnja 2018.

HVALA VAM LJUDI: U kampanji nismo dobili samo novac. Dobili smo krila

Dragi čitatelji i čitateljice, simpatizeri i simpatizerke, prijatelji i prijateljice, crowdfunding kampanja našeg portala danas je završena. U mjesec dana njezinog trajanja prikupili smo novac za rad u tekućoj godini. Točan iznos prikupljenog novca objavit ćemo nakon što podvučemo crtu pod račun protekloga mjeseca. Okvirno možemo reći da je u kampanji putem svih kanala donacija prikupljeno, nadamo se, blizu 40.000 dolara. Ono što želimo naglasiti jeste da su vaše donacije, riječi podrške i solidarni, drugarski angažman u našoj kampanji pretvorili borbu za opstanak u festival optimizma. Bez lažne skromnosti možemo reći: Lupiga nikad nije bila jača, naša redakcija odavno nije imala ovoliko elana i volje za rad. U kampanji nismo dobili samo novac. Dobili smo krila.

LUPIGA U BORBI ZA OPSTANAK: Pružite nam ruku, imamo samo vas!

Dopustite da istaknemo, uz ispriku za neskromnost, vjerujemo da je kampanja ovog malog portala barem minimalno doprinijela i podizanju svijesti o važnosti neovisnog novinarstva. To je također bio jedan od naših ciljeva. Vjerujemo da iz ove kampanje jača ne izlazi samo Lupiga; vjerujemo da je vaš odaziv na naš poziv u pomoć zalog za optimizam cijeloj neprofitnoj medijskoj sceni. Vjerujemo da je hrvatska i regionalna javnost danas barem malo svjesnija potrebe za medijima koji nisu ovisni o centrima političke i gospodarske moći, za informacijama koje ne diktira odnos vlasnika medija s političkim i gospodarskim strukturama.

Također, nalazimo važnim za istaknuti, kampanja našeg portala pokazala je da dobronamjeran novinarski rad ne poznaje granice država, da pošten pristup novinarstvu podrazumijeva otklon od diktata dnevne politike. Dobro novinarstvo ne slijedi političke trendove, nego ih analizira, otkriva njihove uzroke i ukazuje na njihove posljedice. Dobro novinarstvo ne ravna se po nacionalnim interesima koje propisuju šefovi država. Dobro novinarstvo ne pravi razliku među narodima i nacijama. Njegova jedina svetinja imaju biti činjenice, bez obzira kome te činjenice idu u prilog ili na štetu. Naš portal pokušava stajati na liniji dobrog novinarstva.

Da se razumijemo, nama su dobro poznate slabosti neprofitne medijske scene, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama okruženja. Savršeno smo svjesni svojih manjkavosti, koje proizlaze iz činjenice da ne raspolažemo sredstvima dostatnim za rad kakav želimo njegovati. Međutim, naše namjere i naš stav nikad nisu bili upitni, a naši čitatelji i čitateljice pokazali su da to znaju cijeniti.

U protekloj kampanji u niz navrata isticali smo važnost istraživačkog novinarstva, iako ga na svom portalu nemamo u mjeri u kojoj bismo ga željeli imati. Zato jer je istraživačko novinarstvo skupo, zato jer traži posvećen rad, koji je moguć samo uz osiguranu materijalnu bazu. U predstojećem razdoblju trudit ćemo se pruducirati više istraživačkih priča, a ako u tome uspijemo - bit će to isključivo zahvaljujući vašoj volji, želji i podršci. U narednom razdoblju razmotrit ćemo sve mogućnosti financiranja, s naglaskom na podršku čitatelja i čitateljica, zbog kojih naša profesija postoji. Na državne potpore, uobičajene u zemljama zapadnih demokracija, ne možemo se osloniti, jer političke okolnosti u kojima živimo jedva da se mogu nazvati demokratskima. Političke strukture koje su izmjenjuju na vlasti u Hrvatskoj i zemljama okruženja za sada ne pokazuju namjeru sustavne podrške neovisnim medijima, zato jer neovisno novinarstvo smatraju incidentom i prijetnjom, a ne osnovnim preduvjetom solidne demokracije.

Na kraju, dužni smo zahvaliti za svu ljubav koju smo u ovoj kampanji primili. Nemoguće je poimence nabrojati sve ljude koji su nam pomogli, nemoguće je zahvaliti svakom ponaosob. Zato zahvaljujemo svima, bez razlike, kako onima koji su bili u mogućnosti financijski nas podržati, tako i onima koji su nam uputili poruke podrške i ohrabrenja. Nećemo odustati od svog cilja, a cilj je više nego ambiciozan: želimo graditi alternativnu medijsku scenu i biti korektiv postojećoj. Želimo biti brana nadirućem primitivizmu, želimo pružiti otpor mržnji, želimo biti most koji spaja obale. Hvala vam za sve, ostanite s nama.

Lupiga.Com

Naslovna stranica: Lupiga.Com