Nova i svaka Vlado - ne ukidajte "Ministarstvo Zelenih"

Ivor Car

14. prosinca 2003.

Nova i svaka Vlado - ne ukidajte "Ministarstvo Zelenih"

Nije da sam ja sad nešto Zeleni, ali jednostavno obožavam objavljivati ove proglase koje mi pošalje ekipa iz Osječkih zelenih, pogotovo ako se borimo protiv velikih igrača, a ovaj put u pitanju je najveći mogući igrač. Naime, riječ je o proglasu povodom najave nove, još nesastavljene, Vlade o ukidanju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja



Osijek, 13. 12. 2003.

- priopćenje za medije i javnost -

 

 

PROGLAS POVODOM NAJAVI UKIDANJA MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA I PROSTORNOG PLANIRANJA

Dok u evropskim parlamentima  ima na stotine parlamentaraca iz redova zelenih u Hrvatskoj se u korijenu siječe upravo stasao pokret sustavnog djelovanja u zaštiti okoliša koji je našao oslonac i potporu za dio aktivnosti i u ministrstvu zaštite okoliša i prostornog planiranja.

 

Ukidanje ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog planiranja, te njegovo komadanje na zavode, fondove, dijelove u ministarstvu kulture i ministarstvu poljoprivrede bio bi udarac u leđa udrugama, nevladinim organizacijama, znanstvenicima i pojedincima koji se  godinama  bore za čist, zdrav i siguran okoliš.

 

Nova vlada tako bi širom otvorila vrata prljavim tehnologijama, uvozu nuklearnog i drugog opasnog otpada, primjeni genetski modificiranih organizama, zagadjivanju  voda, korupcijskim koncesijama, i slično.

 

Ukidanje institucije ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog planiranja uzrokovat će TRAJNO ONEČIŠĆENJE OGROMNOG PODRUČJA. BEZ SUSTAVNE POLITIKE ZAŠTITE OKOLIŠA, KROZ JEDINSTVENU  INSTITUCIJU, nema  niti govora o razvoju gospodarstva, energetskog sustava, čuvanja prirodnih bogatstava, zdravlja i sigurnosti stanovništva.

 

Ovaj determinirani politički kaos kojeg nova vlast izaziva izraz  je straha političara koji stalno rade protiv  okoliša, zdravlja i sigurnosti ljudi,  još od 1994.godine. Podsjećamo na neke: energetski ugovori sa Enronom,  zatiranje i gašenje sustava za sprječavanje tehnoloških akcidentata koji ugrožavaju ljude, dobra i okoliš, preliminarni ugovori s Jukosom od čega je potekao projekt DružbAdria, uvođenje Bechtela, podupiranje ilegalne gradnje, ignoriranje kršenja zakona o zaštićenim područjima - incidenti na Velebitu, Kopačkom ritu, Plitvicama i slično, sve do nedavne paljevine u parku prirode Vransko jezero".

 

Tek je  2000.godine i  Hrvatska konačno  dobila jedinstvenu instituciju ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, a radom i suradnjom njegovih djelatnika i zelene civilne scene otkriveno je mnogo zločestih i za okoliš pogubnih poteza političara i državnih dužnosnika. 

 

Ako se "zelena scena" pomiri s pripremljenim suludim planom nove vlasti, o ukidanju jedinstvenog ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja, te njegovoj podjeli u "poljoprivredni" i "kulturni" državni resor, tada će se o uništavanjima u parkovima prirode, krivolovu, drvokrađi, opasnom transportu, međunarodnim dokumentima, projektu Družba Adria, nepostojećem energetskoj strategiji, nukleranom otpadu, primjeni zakona iz područja zaštite okoliša, brinuti na smjenu administracija poljoprivrednog ministarstva, vladinog ureda, poneka sijeda glava iz ministarstva kulture, a možda i estradni umjetnici.

 

Iz svih spomenutih razloga nećemo priznati ukidanje i nepostojanje jedinstvenog ministarstva za zaštitu s kojom  nevladine organizacije imaju i pravo i obavezu surađivati. Također se ograđujemo od budućih koraka nove vlasti koja, već prije ustoličenja o zaštiti okoliša u Hrvatskoj razmišlja kroz političku kombinatoriku.

 

Toga je bilo dosta.

 

Sa  datumom ukidanja do sada jedinstvenog ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, naša nevladina organizacija će preuzeti svu odgovornost za stanje u okolišu, provođenje zakona, monitoring zaštićenih područja, a posebno monitoring intervencija i poteza koje će na račun okoliša provoditi novouspostavljena vlada, te kao jedinstveno civilno ministarstvo okoliša u sjeni, predstavljati Hrvatsku izvan njenih granica. Pozivamo sve udruge, nevladine organizacije, znanstenike i pojedince da nam se pridruže u ovoj za zaštitu okoliša, vrlo važnom trenutku.


 

1. Osječki zeleni-slobodni pokret

Ljiljanka Mitoš-Svoboda, voditelj nvo

2. Ekološko društvo Žumberak

Josip Šintić,predsjednik UO

3. Zelena koalicija: Zelena stranka, Zeleni - Stranka novog doba i Stranka nove alternative - Pokret zelenih/

Zoran Oštrić, koordinator

4. Centar za kompost, Osijek