Jebeš kulturu, daj janjetine

Ivan Kegelj

23. listopada 2010.

Jebeš kulturu, daj janjetine

Grad Zagreb odlučio je ugušiti svoju kulturnu scenu. Novim rebalansom proračuna predviđeno je da se već ugovorena sredstva za nezavisnu kulturnu scenu ne isplate u potpunosti. Akteri kulturne scene stoga su zastupnicima gradske skupštine uputili pismo u kojem ih upozoravaju da bi realizacija najavljenih mjera značila vrlo vjerovatan kraj nezavisne zagrebačke kulturne scene. Gradonačelnika Milana Bandića i njegove veseljake pri tom uopće ne brine činjenica da je riječ o novcu koji se Grad ugovorima već obavezao isplatiti

A evo što stoji u pismu:

Poštovani zastupnici,

ovo pismo upućujemo Vama i svim drugim zainteresiranima za kulturu grada Zagreba, kako bismo izrazili svoju duboku zabrinutost zbog informacije da se već ugovorena sredstva za programe i manifestacije nezavisne produkcije neće u cijelosti isplatiti, što izravno dovodi u pitanje ne samo razvoj, već i puki opstanak nezavisne kulturne produkcije u ovom gradu. Istovremeno, pozivamo sve organizacije i pojedince vezane uz nezavisnu kulturu i sve one koji žele izraziti svoju podršku, da nam se pridruže u potpisu ovog pisma.

Potaknuti Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2010. te informacijama s nedavno održanog sastanka predsjednika gradskih kulturnih vijeća kojeg je sazvao pročelnik nadležnog gradskog ureda, ovim pismom želimo:

UPOZORITI da ovakvo smanjenje proračuna za nezavisnu produkciju u praksi znači da se već potpisani ugovori o realizaciji programa neće moći ispoštovati, odnosno da Grad Zagreb neće moći izvršiti svoje obaveze definirane tim ugovorima, a što je i najavljeno na spomenutom sastanku predsjednika vijeća. Osim toga, za mnoge programe su već odavno dostavljena izvješća o realizaciji, a sredstva još uvijek nisu uplaćena. Takvo eventualno nepoštivanje obvezujućih dokumenata kakvi su ti ugovori nedopustivo je za jednu instituciju vlasti i stvara negativnu klimu pravne nesigurnosti koja može imati dugoročne posljedice za kulturni život grada.

Upozoravamo da prema ugovorima Grad ima pravo umanjiti određena sredstva, ali isključivo aneksom ugovora i to prije početka realizacije programa. S obzirom da smo na kraju godine, gotovo svi programi su započeli s realizacijom, a mnogi su već i izvršeni, odnosno ugovorena sredstva su već utrošena. Osim toga, mnogi od tih programa, odabrani među stotinama projekta iz cijele Europe, sufinancirani su sredstvima Europske komisije. Da bi se ta sredstva i zadržala u gradu Zagrebu, nužno je osigurati lokalno financiranje. Smanjivanje sredstava za te programe značit će tako dvostruki gubitak.

PODSJETITI da je nezavisna kultura sa svojim programima i manifestacijama već podnijela teret krize pri donošenju proračuna u ožujku, kada su sredstva za nezavisnu produkciju u odnosu na prošlu godinu smanjena za čak 26%. Kao i tada, i povodom prvog čitanja prijedloga rebalansa proračuna (u srpnju), predstavnici nezavisne kulture su upozoravali na neodrživost ovakvog provođenja zagrebačke kulturne politike.

PROTESTIRATI protiv načina donošenja ovakvih odluka bez ikakve komunikacije s partnerima Grada u realizaciji javnih potreba u kulturi koji kvalitetno i pošteno rade na realizaciji programa koji su ugovoreni s Gradom. Smatramo neprihvatljivim da se samo za proračunske promjene koje se odnose na nezavisnu produkciju ne daje nikakvo relevantno obrazloženje osim da se kaže da se to jednostavno može učiniti.

POZVATI gradske zastupnike, gradonačelnika i druge predstavnike gradske uprave da prije nego donesu finalnu odluku o Izmjenama i dopunama proračuna dobro razmisle o posljedicama koje bi ovakav potez mogao imati.

Iako razumijemo da se Grad Zagreb nalazi u zahtjevnoj financijskoj situaciji, ne možemo pristati da se po ugovoru dodijeljena sredstva nepovratno otpišu. Predlažemo da se ta pravno neodrživa odluka preispita te ukoliko sva sredstva nije moguće isplatiti u ovoj godini, da se dug Grada prema korisnicima isplati početkom sljedeće godine, s jasno definiranim rokom.