Kad nemaš ništa, najlakše je prodati zajedništvo

Svjetlana Zorić

25. svibnja 2004.

Kad nemaš ništa, najlakše je prodati zajedništvo

Iako me takve stvari pretjerano ne zanimaju, ne mogu da se ne osvrnem na naslovnicu iz današnjeg Jutarnjeg lista. Tko je vidio, znat će o čemu je riječ, a tko nije vidio ipak ćemo mu reći – Milorad Pupovac se bavi nečim s čime se ne bi trebao baviti: i Srbi u Hrvatskoj će imati svoj grb, zastavu i himnu ... Koji će im himna kada je ni Srbi u Srbiji nemaju?

Jeste li vidjeli danas naslovnicu Jutarnjeg (ma znate tamo gdje je Lupiga spomenuta kao Web preporuka)? Onaj gospodin kojem na OTV-ovim "humorističnim" emisijama neprestano nadodaju glas, tako da zvuči kao Albanac, imao je dio te naslovnice rezerviran samo za sebe. Ime mu je Milorad Pupovac i opet se bavi nečim čime ne bi trebao. Pa kaže kako će Srbi u Hrvatskoj (politički korektan izraz je srpska zajednica u Hrvatskoj) imati svoj grb, zastavu i himnu. Grb i zastava će biti odabrani putem javnog natječaja do kraja tekuće godine, a kako i kada će se odlučiti koja će im biti himna, još uvijek nije poznato. Ma koji će im himna kada je ni Srbi u Srbiji nemaju?

Još prije dvije godine sjedila sam s nekim beogradskim muzičarima i u razgovoru je došlo do pitanja koja je sada njihova himna. Tu je nastala stanka. Svi se zgledaše, pa jedan krenu:

"Pa kako da ti kažem, 'Hej Slaveni' više nije, a naši nikako da se dogovore. U narodu je himna ona pesma od Cece, 'Telo ko vreteno', a ovi naši su nešto govorili 'Bože pravde', ali nešto se tu spominje kraljevina pa opet ne može. E onda pade ideja 'Marš na Drinu', ima super početak, ali u refrenu se čuje harmonika, a naš narod ne zna mirno da stoji kad čuje harmoniku, barem mora  malo da se trese ramenima, a tako bi nas Evropa mogla neozbiljno da shvati ..."

I sad se našli junaci koji će da rješavaju stvari koje ni u matici zemlji nisu sređene. I baš spomenuta 'Bože pravde' možda bude himna srpske zajednice u Hrvatskoj, jer nju već sada nakon intoniranja hrvatske himne sluša Skupština koordinacije županijskih vijeća srpske nacionalne manjine koja će o himni i odlučiti. A pitanje povratka ćemo ostaviti mladima … aha … pa na njima svijet ostaje!!!