Kada vam morski lavovi zauzmu marinu

Ivor Car

30. svibnja 2003.

Kada vam morski lavovi zauzmu marinu

Što biste vi učinili da se u vašem gradu odjednom stvori 600 morskih lavova u namjeri da se malo odmore, a neki to baš hoće na vašem brodu? A uz to ste još i ribar? Teško zamislivo? Baš i nije, jer iz neobjašnjivog razloga to se dogodilo jednom kalifornijskom gradiću koji izgleda baš kao što vidite na fotografiji, a tu su mnogi problemi.
U kalifornijskom gradiću Montereyu u tijeku je turistička sezona, ali turisti nisu samo ljudi. Naime, marinu ovog mirnog gradića zauzeli su morski lavovi, točnije njih oko 600, koji uopće ne mare za ljude, a još manje za turističku sezonu. No, domaćini su već navikli na ovakve stvari, jer nije ovo prvi put da im marinu opsjedaju morski lavovi. Prije sedam godina dogodila se ista stvar, u malo manjem broju.
Većina životinja su mladi mužjaci koji su po prvi puta napustili svoje majke. Pravo objašnjenje za ovaj neobičan potez ne postoji, ali tu su neke teorije. Jedna od njih je da su reagirali na promjene u oceanu koje je uzrokovao El Nino. Može također biti i da su svi slijedili jednog koji baš nije "pri sebi". Jedno je sigurno, morski lavovi su okupirali marinu i nekim brodicama prijeti potapanje, jer prisjetimo se – riječ je o ne baš laganim životinjama, koje mogu narasti do 3 metra u dužinu i "zbildati" se do 800 kilograma. Obalna straža trenutno radi na akciji "kako doći do svojih brodova u hitnim slučajevima", jer morski lavovi se ne smiju dirati, nisu ugrožena vrsta, ali su svejedno zaštićeni saveznim zakonom. Ako Obalna straža i ne uspije, baš ih briga, jer jednostavno neće moći obavljati svoj posao, znači odmor. To isto se ne bi moglo reći za ribare, koji su prosto rečeno – bijesni. Barem oni koji ne mogu doći do svojih ribarica ili oni koji i dođu do njih, ali se ne mogu probiti od životinja, pa tako ni ne mogu zarađivati svoj kruh, a ne smiju poduzimati ništa. Jedino im preostaje nadati se kako morski lavovi neće ostati nekoliko tjedana, koliko su u Montereyu proveli prije sedam godina.
Drugi se pak raduju, jer misle kako bi ova neobična atrakcija mogla u grad dovesti mnoge turiste, kojima ipak neće biti odviše ugodno budući su morski lavovi poznati kao jako glasne životinje koje za sobom ostavljaju zbilja neugodan miris.