Za humanija pileća ubojstva

Ivor Car

9. siječnja 2003.

Za humanija pileća ubojstva

PETA ne miruje ni trenutka, a njihovi ljudi vas neprestano drže na oku. Samo par dana nakon njihove kampanje čiji su sudionici najslavniji hrvatski glumac, Goran Višnjić i najslavniji pas nekog hrvatskog glumca, Bugsy, PETA je pokrenula novu kampanju. Ovaj put protiv koljača pilića koji završavaju kao dobar zalogajčić u lancu restorana svepoznatog KFC-a.

Udruga PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Hrvatima je poznata po kampanji koju je pokrenula prije par dana, a o kojoj su Hrvati ponešto mogli saznati gledajući plakate po Zagrebu. Glavna zvijezda kampanje je proslavljeni hrvatski glumac Goran Višnjić. Proslavljen ponajviše zahvaljujući ulozi dr. Kovača u seriji NBC-a "Hitna služba" iliti "Er". U prvoj istočnoeuropskoj kampanji protiv životinjskog krzna kao odjeće za izradu plakata, pozirao je Goran zajedno sa svojim ljubimcem, psom Bugsyem, a sve pod parolom: "Ukoliko ne mislite odjenuti svog psa, molim vas ne nosite krzno.". Prve plakate ugledao je Zagreb, uskoro će njima biti poljepljen i Split, a potom i još neki istočnoeuropski gradovi.
A nakon krzna, PETA se odlučila na ponovno djelovanje, te krenula u drugu veliku kampanju u ovih nekoliko proteklih dana 2003. godine. Ovaj put nije riječ o krznu, ali i dalje djeluju u okviru onoga na što upozorava i ime udruge. Naime, njihova meta je poznati lanac pilećih restorana, KFC.
Grupa za zaštitu životinjskih prava iz Norfolka tvrdi kako već gotovo dvije godine pokušava uvjeriti tvrtku Yum Brands Inc. iz Louisvillea da promjeni način na koji uzgaja i kolje piliće koji potom završavaju kao dobar zalogajčić u restoranima KFC-a. Nakon što su ljubitelji životinja uvidjeli da u pregovorima sa zadrtim kapitalistima, nema ništa, odlučili su lansirati kampanju koja će nastojati nahuškati javnost na dotični lanac fast fooda i eventualno rezultirati boljim uvjetima u kojima će pilići rasti, a potom i bolje uvjete njihovog klanja, nakon čega će pilići valjda završiti kao još bolji zalogajčić u restoranima KFC-a.
Ne znam je li potrebno, ali svejedno ću spomenuti kako iz Yuma negiraju sve optužbe upućene na njihov račun, te tvrde kako se o svojim pilićima skrbe na odgovarajući način i uz pomoć vrhunskih stručnjaka za životinjsko blagostanje. A kako i ne bi, jer nije Yum neka sitna tvrtkica već tvrtka nekada povezana sa PepsiCo, a sada posjeduje Pizza Hut, Taco Bell i lanac restorana Long John Silver.

Više o PETA-i možete saznati na siteu www.peta.org , o novoj kamapnji na www.kfccruelty.com gdje možete zaigrati i flash igricu u kojoj spašavate polumrtve piliće. O akciji u kojoj sudjeluje dr. Luka Kovač pogledajte na siteu www.furisdead.com/goran.html