KAKO OPROSTITI SEBI: Kratki animirani film koji ubire nagrade na festivalima

M.S.

31. listopada 2016.

KAKO OPROSTITI SEBI: Kratki animirani film koji ubire nagrade na festivalima

Andrew Coats i Lou Hamou-Lhadj djelatnici su studija Pixar i sasvim sigurno prilično zaposleni. Ipak, svaki slobodan vikend i večeri nakon posla posljednjih pet godina posvetili su zajedničkom radu na kratkom animiranom filmu "Borrowed Time". Film je do sad primio brojne nagrade, a nedavno se pojavio i na internetu.

"Željeli smo napraviti animirani film koji je tematski namijenjen odraslima i pokazati kako je animacija medij u kojem možete ispričati svaku priču", objasnio je u kratkom videu o nastajanju filma Hamou-Lhadj. Iako to o čemu govori ljubiteljima animacije nije ništa novo, treba imati na umu da je Pixar, iako jedan od najjačih studija animiranog filma u svijetu, do sada radio filmove prvenstveno za djecu. Ovaj film, međutim, odlučio se baviti jednom od najtežih "odraslih" tema – kako oprostiti samome sebi, osloboditi se osjećaja krivnje i krenuti dalje.

"U prvim verzijama filma dok smo još istraživali temu oprosta shvatili smo kako kratki film nije najbolji format jer takva bi priča zahtijevala razradu više likova. Na kraju smo napravili film o tome kako se suočiti s greškama koje smo napravili i gdje pronaći snagu da zaključimo to poglavlje i nastavimo sa životom", objašnjava Andrew Coats. 

Film koji traje nešto manje od sedam minuta priča je o odnosu šerifa s američkog divljeg zapada i njegovog sina, a animaciju je odmah moguće prepoznati kao Pixarovu. 

Slomljeni se šerif vraća na mjesto nesreće koju čitavog života pokušava zaboraviti. Sa svakim korakom naviru sjećanja dok se pokušava suočiti s onim što se dogodilo i svojom kobnom pogreškom. Film je producirala Amanda Deering Jones, a autor glazbe je Oskarovac Gustavo Santaolalla. Veliki uspjeh filma "Borrowed Time" na festivalima možda bude dovoljno glasna poruka i studiju Pixar da svoju kreativnu industriju proširi i na formate koji nisu isključivo dječji, na uznemirujuće teme s kojima će se neminovno na neki način djeca susretati kad odrastu. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ScreenShot "Borrowed Time"