Kauč vrijedan 8 milijuna dolara

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Kauč vrijedan 8 milijuna dolara

Gledatelji jedne od najgledanijih emisija na hrvatskoj televiziji, Glamour cafea mogli su u petak pogledati zgodan prilog o Romima kojima je zanimanje skupljanje glomaznog otpada, ostavljenog po zagrebačkim ulicama. Ponekad nalete i na solidan dio namještaja, koji kasnije prodaju staretinarnicama, za neku sitnu lovu. Pitamo se što bi bilo da su oni našli kauč ostavljen u New Yorku, koji vrijedi ni manje ni više nego 8 milijuna dolara, pod uvjetom da povoljno prodate kokain kojim je kauč bio "nafilovan".
Glamour cafe, "dijete" mnogima antipatičnoga lika Siniše Svilana jedna je od najgledanijih televizijskih emisija na hrvatskoj televiziji. Osim što su urednici krenuli u zanimljiv rat protiv jednog dijela hrvatske estrade, ljudi ih gledaju i zbog "rubrike" zagrebačka špica u kojoj toga trenda željni, obavezno mogu vidjeti slavne osobe te zgodne djevojke. Ja osobno Glamour gledam zbog poneke zanimljive reportaže. Jedna od njih bila je i ovoga petka, a govorila je o Romima koji kruže zagrebačkim ulicama u sezoni odbacivanja krupnog otpada. Biznis koji Romi uspiju napraviti uglavnom se svodi na pronalaženje nekih korisnih stvari koje zahtijevaju "sitan popravak" nakon kojega postaju spremne za daljnju preprodaju. Na meti su većinom slike i namještaj. Mogli smo vidjeti da je Rome posao natjerao i na poznavanje pojedinih stilskih namještaja, pa je većina njih upoznata s "bidemajerom" i "sececijom".
Newyorkški pandani zagrebačkim Romima u petak su mogli naletjeti na jedan kauč koji bi im se zasigurno isplatio. Naime, u ulici East 137th Street in Port Morris, tamošnjeg kvarta Bronxa na ulicu je izbačen jedan, naoko sasvim običan kauč spreman za deponiju. Djelatnici čistoće kauč su s ostalim otpadom krenuli ubaciti u kamion predviđen za prijevoz krupnog otpada. Dečki su se pri tome morali pošteno namučiti, jer neugledni kauč bio je iznimno težak. Kada su ga uspjeli ubaciti u kamion iz njega se stvorio mali oblak bijele prašine. Da ne bi terorista i njihovih napada s antraxom, cijela stvar bila bi možda i zaboravljena, ali ovako su se smetlari pribojali opasnog praha te su smjesta pozvali poliociju. Nakon kratke analize utvrđeno je kako bijeli prah nije antrax, već jedno od najskupljih opojnih sredstava, kokain.
Ustanovljeno je kako se u kauču nalazilo oko 160 kilograma kokaina, koji na američkim ulicama doseže vrijednost od oko 8 milijuna dolara. Policija neumorno traga za vlasnikom kauča, no rezultata još uvijek nema. Pretpostavlja se kako osoba koja je krupni otpad iznijela na ulicu New Yorka nije niti znala za sadržaj ovoga komada namještaja.
Lokalni stanovnici smatraju da osoba koja je iznijela kauč na ulicu više ni nije živa, uz objašnjenje da je pravi vlasnik kauča zasigurno bio jako ljut kada je svoj kokain vidio prosutog po ulici te da je najbolje traženog potražiti u rijeci. Ovom zanimljivošću okupljeni beskućnici pak smatraju da je ovako bolje, jer da su oni pronašli kokain, žrtava bi bilo i više, budući da bi se od silnog konzumiranja bijeloga praha većina njih overdozirala. Neki nazočni su ustvrdili kako su se neki nabrijali već od same prašine u zraku.