KONFABULATOR: HDZ sređuje hrvatsko državljanstvo Judith Reisman, kandidirat će je za predsjednicu države

Vjeran Grković

8. veljače 2013.

KONFABULATOR: HDZ sređuje hrvatsko državljanstvo Judith Reisman, kandidirat će je za predsjednicu države

Iz krugova bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici ekipa Konfabulatora doznaje da su visoki predstavnici te političke stranke pokrenuli postupak za stjecanje hrvatskog državljanstva za američku komunikologinju, Judith Reisman. Navodno je MUP-u zahtjev podnio osobno čelnik HDZ-a, Tomislav Karamarko, a namjera je stranke da uglednu i tolerantnu znanstvenicu na predstojećim predsjedničkim izborima predstave kao svog protukandidata Ivi Josipoviću

Američka komunikologinja Judith Reisman se mimo svojih očekivanja zadržala u Hrvatskoj. Iako produženje boravka u maloj mediteranskoj zemlji, Riesman objašnjava podizanjem tužbi protiv nekih medija koji su je nazivali „hodajućom sprdnjom“, optuživali je da laže, dovodili u pitanje njenu doktorsku disertaciju i prozivali je antisemitkinjom, čini se da bi iza svega mogla stajati priča oko dobivanja hrvatskog državljanstva.


Judith Reisman (FOTO: Novi list)

Iz krugova bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici doznajemo da su neki visoki predstavnici te političke stranke pokrenuli postupak za stjecanje hrvatskog državljanstva. Navodno je MUP-u zahtjev podnio osobno čelnik HDZ-a, Tomislav Karamarko. Jedan od njegovih suradnika, koji je po običaju zamolio da ostane anoniman, a koji se skriva iza imena Gordan Jandroković, rekao nam je kako su se na taj potez odlučili jer smatraju da je Reisman na kvalitetan način potaknula akademsku diskusiju u Hrvatskoj, dok je za HDZ ovo vrlo bitna stavka, s obzirom na stranačku taktiku da ponovno osvoje glasove desnice, da bi se potom mogli vratiti prema centru. Već postoje i jasne namjere vrha stranke, da ukoliko dobro odrade priču oko državljanstva, Reisman na predstojećim predsjedničkim izborima predstave kao svog protukandidata Ive Josipovića. Sigurni su da bi osvojila više glasova od bilo kojeg trenutnog člana stranke.

„Mi smo samo htjeli čuti njeno mišljenje, ali kada smo čuli njene znanošću potkrijepljene stavove shvatili smo kako se radi o neizmjernom doprinosu političkoj kulturi, toleranciji različitosti i slobodi govora, tako da se dobivanje državljanstva nametnulo samo od sebe”, objašnjvaju s Trga žrtava fašizma. Naime, hrvatski zakon omogućava da se državljanstvom nagradi osoba čiji je primitak u interesu za Republiku Hrvatsku, a u HDZ-u smatraju da nema osobe koja bi na red trebala doći prije gospođe Reisman i koja je vitalniji interes za Hrvatsku. Hrvatsko pismo, jezik i kulturu, što je jedan od uvjeta za dobivanje državljanstva, već je, kažu, pomalo upoznala.


Tomislav Karamarko (Nacional.hr)

Prema našim saznanjima zahtjev političkih protivnika podržat će i sam premijer Zoran Milanović, koji smatra da je Judith Reisman vrlo simpatična gospođa i ne vidi razloga zašto ne bi mogla biti primljena u hrvatsko državljanstvo, pa čak i dobiti predavačko mjesto na nekom od domaćih fakulteta, kad su već njene teze u ovoj zemlji tako dobro prihvaćene upravo na mjestu gdje se znanost najviše cijeni, na Medicinskom fakultetu. „Gospođa je to koja itekako može osnažiti hrvatsku akademsku zajednicu, a još nas ima štošta naučiti“, drže u Vladi. Pri tome je moguće da je uskoro i SDP pozove da u Hrvatskom saboru još jednom održi predavanje i prezentira svoja znanstvena otkrića. U MUP-u su nam odbili potvrditi da su zaprimili zahtjev da se gospođu Reisman primi u hrvatsko državljanstvo, rekavši kako su to tajni podaci i da mogu reći samo kako je zadnjih dana zaprimljen tek jedan zahtjev za primitak u državljanstvo, a podnesen je u ime jedne starije američke državljanke.

Lupiga.Com