KONFABULATOR: Mladić postavljao čudna pitanja o Oluji pa završio na psihijatriji

Vjeran Grković

9. kolovoza 2012.

KONFABULATOR: Mladić postavljao čudna pitanja o Oluji pa završio na psihijatriji

Pod jakim sedativima u psihijatrijskoj bolnici Vrapče završio je 24-godišnji hrvatski državljanin koji je na Dan domovinske zahvalnosti, na središnjem zagrebačkom trgu drsko provocirao građane šireći laži i srpsku propagandu o navodnim nevinim žrtvama pobijenim nakon vojno redarstvene akcije Oluja. Mladića je od pravde gnjevnog mnoštva spasila policija, koja čak nije dozvolila ni dvojici svećenika da egzorcističkim obredom pokušaju istjerati zloduha iz ovog, inače u katoličkoj crkvi krštenog, mladića

Ovaj sasvim bizaran događaj odigrao se još u nedjelju, 5. kolovoza, na zagrebačkom središnjem trgu, a za njega se doznalo tek jučer kada je za jedan dnevni list progovorio I. T. (23), prijatelj mladića koji je usred bijela dana u hrvatskoj metropoli izazvao nezapamćen incident. Naime, na Dan domovinske zahvalnosti, odnosno obilježavanja vojno redarstvene akcije Oluja, I.T. je prolazio Trgom bana Jelačića u društvu svoga prijatelja B. B. (24), upravo u trenutku kada se grupa građana okupila na tom javnom prostoru kako bi proslavila obljetnicu Oluje. Vidjevši što se događa B. B. je prijatelju uzgred prokomentirao kako je šteta što je na ovoj vojnoj akciji ostala mrlja. „Kakva mrlja“, upitao ga je I. T. koji je razgovor nekoliko dana kasnije prepričao za novine. „Možete misliti, on mi je tada počeo pričati o nekakvim nevinim žrtvama, civilima ubijenim po nekim vukojebinama“, prisjetio se I. T. diktirajući u novinarkino pero.


Mjesto incidenta (FOTO: Novi list)

Povikao mu je da ne laže, jer da nevinih žrtava nema, a povišene tonove primijetili su građani koji su prišli mladićima ne bi li čuli o čemu se radi. Uslijedio je metež, a mladića su od linča bijesnog mnoštva, spasila dvojica policajaca koja su slučajno stigla na mjesto događaja. Kako doznajemo, u policijskom zapisniku stoji da je B. B. nesuvislo bulaznio o tome kako je nakon Oluje ubijeno više od 600 civila i kako je spaljeno 22.000 kuća. Ne znajući da li da mladiću napišu kaznenu prijavu za govor mržnje ili da pozovu hitnu pomoć, odlučili su se za ovo drugo, i to tek nakon što su odagnali sumnju da se radi o nekom Jugoslavenu iz miješanog braka. Naime, preko radio veze provjerili su izgrednika i utvrdili da mladić ima sasvim pristojne korijene, pa čak i da posjeduje uredan krsni list splitske nadbiskupije te je sreća da jedan od bijesnih građana mladića nije uspio zadaviti krunicom koju je držao u ruci.


Mladića je spasila samo brza intervencija policije (FOTO: Novi list)

S obzirom da se cijeli događaj zbio nedaleko zagrebačke katedrale odnosno Kaptola, priskočila su i dvojica svećenika, don Ante i don Josip, koji su preklinjali policiju da im na samo dvije minute prepuste mladića, tvrdeći da egzorcističkim obredom u vrlo kratkom roku mogu riješiti ovaj slučaj. U policijski zapisnik ušla su i opravdana negodovanja okupljenih. „Zašto ne govoriš o žrtvama četnika?“, „Nisu ti to bili civili, već četnici koji su hrvatsku civilnu zaštitu nakon Oluje dočekivali s otrovanim pršutom i vodom i koji su na njih pucali iz šume“, „Pa znaš li ti tko je počeo rat“, „ Te kokardaške svinje bi i danas glasale za SAO Krajinu“, „Ti starci su i odgojili svoju djecu na velikosrpskoj ideji“, „Zašto ne govoriš o ubojstvu braće Radić u parlamentu i o prosvjednicima koje je ubio djeda Vesne Pusić i o bjelovarskim žrtvama“, „Mora da si ti, dijete, neki Sorošov plaćenik“, zapisala je marljiva policijska ruka neke od kritika građana, koji su tražili da se čudaka prepusti njihovoj pravdi.


Bulaznio je o ubijenim civilima i zapaljenim kućama, govoreći kako razgovor o žrtvama ne umanjuje hrvatske žrtve (SCREENSHOT: YouTube)

Kada je stigla hitna medicinska pomoć, mladić je ponavljao da razgovor o žrtvama ne umanjuje hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, da se zločin ne može opravdavati tuđim zločinima i da se to ne smije gurnuti pod tepih. Iz svega toga iskusna liječnička ekipa shvatila je da je mladiću mjesto na psihijatriji te je B. B. smjesta prevezen u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje je stavljen pod jaku dozu sedativa. Ispostavilo se da je B. B. odrastao u Švedskoj, gdje je uslijed liberalnog okruženja, usprkos tome što potječe iz hrvatske i katoličke obitelji, nedopustivo zastranio. Hoće li biti i sudskog epiloga, odnosno kaznene prijave protiv B. B. odlučit će Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je obaviješteno o cijelom slučaju.

Lupiga.Com