KONFABULATOR: Ministar Mrsić smanjuje mirovine, a umirovljenicima zauzvrat daje loto i bingo listiće

Ivan Kegelj

15. travnja 2012.

KONFABULATOR: Ministar Mrsić smanjuje mirovine, a umirovljenicima zauzvrat daje loto i bingo listiće

Unatoč oštrim kritikama prijedloga da visokoobrazovani mladi ljudi rade bez plaće da bi zaradili iskustvo, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić jednako kontroverzan prijedlog ponudio je i za umirovljeničku populaciju. Isti će, tvrdi, umirovljenicima vratiti nadu u bolji životni standard. Svakoga mjeseca, predlaže ministar Mrsić, umirovljenicima će se uzimati stotinu kuna od mirovine, a umjesto novca davat će im se loto ili bingo listići, odnosno bon od stotinu kuna koji će moći potrošiti u bilo kojoj kockarnici u zemlji.

 


Smjela rješenja iz radionice ministra Miranda Mrsića
(foto
Novi list)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će umirovljenicima svakog mjeseca biti oduzimano po stotinu kuna od iznosa njihovih mirovina, a u istoj protuvrijednosti država će im davati loto i bingo listiće, odnosno bonove koje će moći potrošiti u bilo kojoj kockarnici u Hrvatskoj. Na ovaj način, poručuju iz Mrsićevog ministarstva, država će umirovljenicima vratiti nadu u bolji standard, a najsretnijima među njima mjesečna primanja uistinu će se značajno povećati.

- Procijenili smo da je ovo jedina mogućnost da umirovljenicima vratimo nadu u bolji standard. Svjesni smo da će ova mjera biti kritizirana, kao što je kritiziran prijedlog o volonterskom dodatku umjesto plaće za visokoobrazovane, ali ova Vlada neće dopustiti da joj politiku vodi ulica, poručio je ministar Mrsić.   

Ministarstvo je, otkriva Mirando Mrsić, u suradnji s određenim 
brojem umirovljenika već provelo pilot projekt najavljenog programa, koji je navodno jako dobro primljen.   


Pilot program ministarstvo je već provelo, a Mrsićeva ideja među umirovljenicima je primljena jako dobro.

Na ideju za primjenu navedene mjere u ministarstvu rada i mirovinskog sustava došli su u dogovoru s ministrom financija Slavkom Linićem, koji je sličnoj mjeri pribjegao u svom resoru. Već dva mjeseca, naime, ministar Linić svakodnevno u ime države uplaćuje po tisuću loto listića. Eventuani dobitak, naime, znatno bi popravio stanje državnih financija, a igranje lota jedna je od mjera kojima Vlada namjerava poboljšati prilike u ovom za državu ključnom resoru. U ministarstvu rada i socijalnog sustava nismo uspjeli doznati da li je ministar financija imao kakvih dobitaka. Za ovo pitanje, pojasnili su nam u Mrsićevom sektoru, potrebno se obratiti ministarstvu Slavka Linića.


Umjesto novca umirovljenici će dobivati loto listiće

Linićevu mjeru ministar Mrsić odlučio je i dodatno razraditi. Novina je mogućnost koja je pružena umirovljenicima da umjesto lota mogu uplatiti i bingo ili bon od stotinu kuna naprosto potrošiti u bilo kojoj kockarnici.

- Mnogim umirovljenicima bingo je draži od lota, a među njima je nemali broj onih koji će rađe zaigrati rulet ili sreću potražiti na poker aparatu, kaže Mrsić.

Na našu primjedbu da najveći broj umirovljenika neće ostvariti dobitak na igrama na sreću, zbog čega će ostati bez svojih stotinu kuna mirovine, ministar Mrsić odgovorio je da stotinu kuna nije ništa u odnosu na nadu u bolji život koju će ministarstvo ovom mjerom dati umirovljenicima.    

Lupiga.Com