KONFABULATOR: Turudić tuži Hrvatsku zbog oduzimanja slobode govora braniteljima

Hrvoje Šimičević

1. travnja 2015.

KONFABULATOR: Turudić tuži Hrvatsku zbog oduzimanja slobode govora braniteljima

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, Ivan Turudić, najavio je, da će Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti Vladu Republike Hrvatske i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, jer se sprema teško ograničiti pravo branitelja u prosvjedu na slobodu mišljenja i javnog izražavanja. Turudić je na jutrošnjoj konferenciji za novinare podsjetio kako je ministar branitelja, Predrag Matić Fred, najavio micanje mobilnih WC-a pored šatora u Savskoj 66, okarakteriziravši taj potez kao nezapamćeni udar institucija jedne države na slobodu govora. Predsjednik Županijskog suda istaknuo je kako je ovo dokaz da Milanovićeva vlada "ne preže pred ničim kada je riječ o začepljivanju usta onima koji su stvorili ovu državu".

"Time je vlada Zorana Milanovića pokazala kako ne preže pred ničim kada je riječ o začepljivanju usta onima koji su stvorili ovu državu. Amerikanci svojim vojnicima u avionima daju prednost po pitanju stolica, a u Hrvatskoj ih izmiču svojim herojima", žestoko se na vlast obrušio predsjednik Županijskog suda.

Ivan Turudić
Turudić je istaknuo kako se radi o nezapamćenom udaru institucija jedne države na slobodu govora (FOTO: Lupiga.Com)

Jedan od organizatora prosvjeda Josip Klemm kazao je kako je ovo još jedan dokaz da u izvršnim institucijama sjede ljudi kojima je mrsko sve hrvatsko. Pogotovo se to, kaže, odnosi na Ministarstvo branitelja.

"Protjeralo nas je", kazao je kratko Klemm uoči svog posljednjeg govora u WC-u, dok su se oko njega počeli rojiti dnevnopolitički novinari s mikrofonima. Iz HTV-a su najavili emitiranje cijele Klemmove izjave u prvim minutama Dnevnika.

KONFABULATOR Milanović na slatkim mukama - bira hoće li monetizirati Dalmaciju ili vaše bubrege

KONFABULATOR: Karamarko nakon zvijezde petokrake namjerava zabraniti i najpoznatiji simbol kršćanstva - križ

KONFABULATOR: Otkrivena misterija premijerovog puta u Australiju – Milanović zatražio azil

U podnevnom Dnevniku emitiran je tek kraći dio u kojem se Klemm obrušio na pojedine novinare koji su prije nekoliko dana otkrili da Đuro Glogoški odašilje žestoke kritike na račun države iz WC-a kuće predviđene za ratne invalide koji dolaze na liječenje u Zagreb. Branitelji su prije toga antihrvatima nazvali nekolicinu novinara koji već duže vrijeme upozoravaju na to da nije problem sam WC u Savskoj, koliko činjenica da se iz njega već mjesecima po ulicama izljeva nedopustiva količina fekalija, koja polako pronalazi put do Markova trga i izvora pitke vode većinskog dijela stanovništva.

Nije puno pomoglo ni kad su novinari otkrili kako prosvjednike nije briga za to što im se stalno kuca na vrata dok dostojanstveno obavljaju nuždu – što od početka navode kao povod samog prosvjeda – već da mjesecima prosvjeduju zbog povećanja materijalnih prava: tako su u proceduru odlučili poslati prijedlog zakona u kojem traže četveroslojne WC papire, Sanitar osvježivač za školjku, pozlaćene slavine i pogled kroz prozor na livadu…

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je kako Milanović ovom gestom poručuje da svatko može govoriti što hoće, ali unutar svoga WC-a.

Tomislav Karamarko
"Milanović ovom gestom poručuje da svatko može govoriti što hoće, ali unutar svoga WC-a" (FOTO: Lupiga.Com)

"Da su domoljubna vlast, onda bi braniteljima donosili laksative i vlastoručno brisali zadnjice", poručio je Karamarko. 

Na naš upit da komentiraju Turudićevu tužbu, iz Vlade su odgovorili kako miču WC iz financijskih razloga i kako jamče da će i dalje dopustiti braniteljima da uriniraju po okolnom grmlju i zakonima Republike Hrvatske, pod uvjetom da to rade mirno i bez izgreda. Oštro su odbacili navode branitelja da je nakon WC-a na redu micanje septičke jame.

Đuro Glogoški je pak poručio kako im ovo neće začepiti usta i da će nastaviti javno istupati dok god im država ne ispuni sve zahtjeve, najavivši novu konferenciju za novinare u prostorijama zlatnih WC-a na tramvajskim okretištima Dubec i Dubrava, kojeg im je za te potrebe ustupio gradonačelnik Milan Bandić. Na kraju konferencije za medije jedan od novinara postavio je Turudiću pitanje zašto se tu bori za slobodu govora branitelja, dok u isto vrijeme predlaže zakone koji bi zabranili slobodu govora o njima, odnosno da li ove naoko paradoksalne pozicije imaju identično pravno ishodište. Turudić mu je rekao da prestane srati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: torbarina.hr

Napomena: Rubrika Konfabulator satiričnog je karaktera.