Kraljica na Jamajki

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Kraljica na Jamajki

Kao odgovor na britansko iskorištavanje jamajkanskih prirodnih dobara i pretvaranje Jamajkanaca u roblje oko 1920. godine javlja se novi oblik religije: rastafarijanizam. Danas 72 godina poslije, u posjet Jamajci stiže kraljica majka Elizabeta II. Sam Clayton, šef kulturne grupe "Mystic Revelation of Rastafari" tražit će od kraljice da ih primi kako bi im dala neke odgovore za ono što su sve prošli kroz povijest. Sam i prijatelji uopće ne sumnjaju da će ih majka primiti jer kažu da je kraljica "graciozna".
1920. godine narod Jamajke imao je malo toga za veseliti se. Ekonomija i društvo samo bile su totalno devastirane bijelim imperijalizmom. Malo nade unio im je Marcus Garvey, koji je propovjedao "povratak u Afriku". Njegova filozofija govorila je da se crni narod treba vratiti u Afriku, posebno Etiopiju od kud ih je većina nasilno dovedena kao roblje, te da trebaju imati svojega crnoga kralja. Njegovo propovjedanje doživjelo je vrhunac kad je 1930. godine za kralja Etiopije izabran Ras Tafari (kužite rastafari) Makonnen koji se proglasio vladarem Etiopije Haile Selassie I. Dao si je i laskavu titulu "lava iz plemena Izraelova" jer je okosnica rastafarijanizma vjerovanje da su jedno od 12 plemana Izraelovih i da je njihov kralj direktni rođak kralja Davida.
Sve ovo možda vam neće puno značiti dok vam ne kažemo da je jedan od najvećih glasnogovornika rasta pokreta bio Bob Marley, koji je svojom muzikom i svojim stavom prema životu promijenio živote mnoštva ljudi. Kako se u zadnje vrijeme saznalo da kraljičin mali unuk puši travu, a to je isto jedna od glavnih značajki rasta pokreta, možda će kraljica u svome posjetu koji službeno počinje danas moći uz pljugu pojasniti neke stvari iz britanske povijesti.