KROJENJE I PREKRAJANJE POVIJESTI U DALMACIJI: Trebamo li nad ovim spomenicima zaplakati?

Ivan Kegelj

31. kolovoza 2014.

KROJENJE I PREKRAJANJE POVIJESTI U DALMACIJI: Trebamo li nad ovim spomenicima zaplakati?

Spomenici bi trebali biti čuvari uspomene na povijest i povijesne mijene. U slučaju Dalmacije oni su također i svjedoci epidemije ludila koje je na ovoj strani Jadrana vladalo početkom devedesetih godina. Prošetat ćemo jedan krug po Visu, a zatim otići do Kaštel Sućurca i dalje, do Kalebove Luke, mjesta koje se nalazi na pola puta između Splita i Šibenika. Na ovim lokacijama snimili smo zanimljive fotografije, putem kojih ćemo ponešto naučiti, nasmijati se svojoj ludosti ili nad njom zaplakati. U svakom slučaju, obećavamo da neće biti dosadno. Pogledajte o čemu se radi.

(FOTO: Lupiga.Com)

Na fotografiji vidimo ploču postavljenu u Gradu Visu. Ploču je postavila veteranska asocijacija Velike Britanije u spomen na poginule vojnike, koji su se borili i ginuli rame uz rame s Titovim partizanima. Godine 1992., kad je došlo vrijeme da se demokratski mijenjamo, jedan politički nepismen viški domoljub razbio je ovu ploču čekićem. Nekoliko dana iza toga Gradu Visu najavila se delegacija veterana Velike Britanije, koja je najavila da kani položiti vijenac pred spomen pločom. Nastala je strka i panika. Brže bolje u Splitu je naručena rekonstrukcija ploče. Majstori su ploču ponovo izradili, a Grad Vis ju je opet postavio. Britanci su došli, položili vijenac i nisu ništa primijetili. Sramota međunarodnih razmjera je izbjegnuta, barem kad je u pitanju ova ploča. U slučaju ostalih porušenih viških spomenika Grad Vis sramoti se do današnjeg dana.


(FOTO: Lupiga.Com)

Na ovoj fotografiji vidimo spomen ploču, koju je u Komiži 1995. godine postavila Hrvatska demokratska zajednica. Postavljena je u spomen ubijenim vojnicima Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske. Ploča je postavljena na zid spomen doma, koji je 1964. godine otvorio Josip Broz Tito. Na drugom zidu, u neposrednoj blizini, ispisana su imena palih sudionika Narodnooslobodilačke borbe iz Komiže. Komiški HDZ očito je smatrao da valja postići ravnotežu između onog što je Komiža nekoć bila i onog što bi HDZ želio da Komiža danas jeste. Usput, postavljaju li Nijemci spomen ploče poginulim vojnicima Hitlerove vojske?

(FOTO: Lupiga.Com)

Ovo je druga komiška ploča, koju smo spomenuli u prethodnoj fotografiji. "Trajnije od zapisa u kamenuživjet će u djelu za koje su pali i u srcu naroda", stoji uklesano ponad imena Komižana palih u borbi protiv fašizma. Na koncu se pokazalo da je zapis u kamenu ipak trajniji. Višanima, odnosno onima koji su razbijali viške antifašističke spomenike i spomen-ploče, ova ploča se učinila krupnim zalogajom, ne zbog njezine veličine, nego zbog ovolikog broja uklesanih komiških imena i prezimena.    

(FOTO: Lupiga.Com)

Ovaj spomenik podignut na viškom groblju čuva uspomenu na Višane koje su strijeljali fašisti. Kako smo vidjeli, u isto vrijeme na drugom kraju otoka, u Komiži, stoji ploča palim vojnicima fašističke NDH-a.


(FOTO: Lupiga.Com)

Na ovoj fotografiji pak vidimo spomenik braći Kuzmanić. Na komadu mramora s desne strane stoji zapisano: "Svojim sinovima prvoborcima - roditelji." Na jednom sličnom spomeniku u neposrednoj blizini netko je dlijetom brisao zvijezdu i nekoliko zapisanih riječi, od kojih se danas nazire još samo riječ - sloboda. Majstori je nisu dobro izbrisali.


(FOTO: Lupiga.Com)

Ponovo viško groblje i spomenik novijeg datuma, posvećen "hrvatskim mučenicima", odnosno "ubijenim proganjanim i iseljenim domoljubima Visa." Spomenik je podignut 1992. godine, u vrijeme kad su drugi viški spomenici postali nepoćudni i kao takvi nestali pod udarcima čekića ili u eksplozijama dinamita. Novo vrijeme tražilo je glupe ljude i - nove spomenike. 


(FOTO: Lupiga.Com)

Ovaj pak spomenik govori nešto što bi Višani i Hrvati uopće danas željeli zaboraviti. Kako se građani ove zemlje danas kunu u ideju hrvatstva, tako su se nekad kleli u ideju jugoslavenstva. Tome svjedoči i ime ovog upokojenog Karuze. Ideje dolaze i prolaze i toga se nitko ne treba sramiti, niti zbog toga treba razbijati, odnosno prepravljati spomenike.   


(FOTO: Lupiga.Com)

Vis se promijenio, kao što su se promijenile i ideje u koje vjeruju njegovi ljudi. Miće Biličić je ostao dosljedan  


(FOTO: Lupiga.Com)

Na ovoj fotografiji vidimo spomenik postavljen u čast Viškoj bitci iz 1866. godine, u kojoj je Austrija naprašila Talijane. Vidimo i poruku koja kaže da jedinstvo Europe počiva na raznolikosti njenih povijesnih konflikata. Razmislite još jednom o ovoj poruci: Jedinstvo Europe počiva na raznolikosti njenih povijesnih konflikata! Zar nije urnebesna?  


(FOTO: Lupiga.Com)

S Visa se prebacujemo na kontinent, u Kaštel Sućurac. Ovaj reljef nalazi se na pročelju Doma hrvatskih branitelja. Ne podsjeća li vas na one reljefe koji prikazuju partizanske borce? E pa nekad je ovaj reljef uistinu prikazivao partizane, a u to vrijeme Dom hrvatskih branitelja zvao se Dom palih boraca. Onda je došla demokracija. Danas reljef prikazuje branitelje. 


(FOTO: Lupiga.Com)

Na ovoj fotografiji pak vidimo spomenik Kaštelanima poginulima u borbi protiv fašista, nacista i domaćih izdajnika. Isti se nalazi tik do Doma palih boraca, odnosno Doma hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu. Na spomeniku je nekoć bila petokraka, a onda su došle demokratske promjene, koje su podrazumijevale da se petokraka ima zamijeniti križem. Petokraku na vrhu spomenika jednostavno su odbili čekićem i na njezino mjesto zalijepili demokratski betonski križ. Inventivno, zar ne?


(FOTO: Lupiga.Com)

Ova spomen ploča također se nalazi u Kaštel Sućurcu. Na njoj su imena ljudi poginulih u savezničkom bombardiranju lokalne crkve. Spomenik je podignut 1968. godine. Čekićem i dlijetom je u donjem lijevom kutu izbrisano tko diže spomenik. U donjem desnom kutu vidimo komad ploče nakalemljen 1993. godine. Demokrati naprosto nisu mogli izdržati da se ne potpišu.  


(FOTO: Lupiga.Com)

Na koncu imamo nedirnut spomenik borcima palim u NOR-u, koji se nalazi na pola puta između Splita i Šibenika, na skretanju za Kalebovu luku. Kako je ovaj spomenik, visok dva i pol metra, promaknuo dinamitašima ostat će vječiti misterij.

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com