LUKSUZ ZA "MALE PARE": Ovako izgleda raskošna kuća napravljena od kontejnera

Ivor Fuka

18. siječnja 2014.

LUKSUZ ZA "MALE PARE": Ovako izgleda raskošna kuća napravljena od kontejnera

„Za mene, kao arhitekta, uvijek je bio izazov dati klijentima najvišu razinu dizajna, a ipak projekt zadržati unutar budžeta“, jednom je prilikom rekao Peter DeMaria jedan od prvih arhitekata koji je u stambenu gradnju inkorporirao brodske cargo kontejnere. Za kontejnersku kuću, „Redondo Beach“, u južnoj Kaliforniji, dobio je i nagradu Američkog arhitektonskog instituta za izvrsnost u dizajnerskoj inovaciji. Radi se o, za naše prilike, luksuznoj dvokatnici s bazenom, sastavljenoj od osam recikliranih kontejnera, a cijena izgradnje ovog neobičnog objekta znatno je niža od sličnih zdanja građenih s drugim materijalima zbog čega projekt ovog arhitekta utire put nekoj drugačijoj gradnji.

Sami klijenti odlučili su da ne prekriju zidove i ostave valovite utore na stjenkama. Također nisu željeli niti zamijeniti drveni pod koji standardno dolazi u brodskim kontejnerima. Pored goleme dnevne sobe, sa stropom visokim čak šest metara, kuća od kontejnera ima još četiri spavaće sobe, tri kupaonice i sobu za zabavu. I vrtni bazen izgrađen je također od kontejnera, a za podizna velika vrata u dnevnoj sobi iskorištena su rashodovana vrata s avionskog hangara.

KUĆA IZ BAJKI: Pogledajte kako fantastično može izgledati kuća od blata i slame

Bizarna arhitektonska čuda Lijepe naše i šire

ZAPLOVITE S NAMA: Svjetska čuda arhitekture

Inače, cijena kontejnera ovisno o duljini i mjestu dopreme iznosi od 1.650 do 3.000 dolara. Ostale radove Petera DeMarie možete pronaći na web stranicama njegovog arhitektonskog ureda. A ovako izgleda Redondo Beach nakon izgradnje …

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 


(FOTO: DeMaria)

 

Lupiga.Com