LUPA – STVARI POD POVEĆALOM: Upoznajte portal fokusiran na činjeničnu provjeru

Ivor Fuka

17. veljače 2024.

LUPA – STVARI POD POVEĆALOM: Upoznajte portal fokusiran na činjeničnu provjeru

Draga publiko, bit ćemo kratki: naša udruga započela je s projektom Lupa! U pitanju je poseban segment Lupiginog rada fokusiran na provjeru činjenica, ocjenu točnosti, dekonstrukciju mitova i teorija zavjere, upozoravanje na online prevare i manipulacije, prokazivanje netočnih revizionističkih tvrdnji koje se tiču naše povijesti ... 

U eri informiranja putem društvenih mreža, koje su glavni poligon za distribuciju fantastičnih informacija o svijetu koji nas okružuje, ukazivanje na netočnosti, prevare, laži i manipulacije smatramo jednim od važnih zadataka odgovornog novinarstva

Projekt Lupa zamislili smo i kao doprinos informiranju o osnovama medijske pismenosti, što podrazumijeva i sadržaje koji će našim čitateljima i čitateljicama pomoći da sami prepoznaju lažne vijesti, odnosno da shvate različite interese koji stoje iza distribucije takvih sadržaja. U okviru projekta Lupa naša udruga provodi i edukacijske programe s novinarima i novinarkama, nastojeći ih upoznati s alatima za rad na razotkrivanju netočnih informacija plasiranih pod egidom "živa istina". 

Osim ukazivanja na lažne ili, jednostavno, netočne vijesti distribuirane putem najvećih društvenih mreža, projekt Lupa podrazumijeva i bavljenje sadržajem od javnog interesa distribuiranim u tradicionalnim medijima, na televiziji i radiju, u novinama i na internet portalima, ali i posredstvom nositelja političke moći i drugih javnih osoba. 

Metodologija portala Lupa u provjeri činjenica uključuje standardizirani postupak provjere činjenica, korištenje vjerodostojnih i pouzdanih izvora te transparentno izvješćivanje o nalazima uz profesionalno i etično novinarstvo. U svom radu novinari portala Lupa strogo se pridržavaju Kodeksa časti hrvatskih novinara, Europskog kodeksa standarda za neovisne organizacije za provjeru činjenica i Kodeksa načela Međunarodne mreže za provjeru činjenica.

Za sada na Lupi ima tridesetak tekstova, a na ovom mjestu izdvojit ćemo neke od zapaženijih naslova:

Inoslav Bešker nije autor poznate parole „Budimo realni, tražimo nemoguće” kako tvrde u Jutarnjem listu

Je li Ivan Turudić uistinu nelegalno izabran?

„Hrvatski gradonačelnik“ koji šamara ljude zapravo je vlasnik bordela u Hamburgu

Švedska vojska ne pravi red na ulicama, kako tvrdi vojni analitičar Marinko Ogorec

Igranim filmom manipuliraju i palestinski i izraelski propagandisti

Intervju - Elisabetta Zurovac: „Došlo je do erozije povjerenja u znanje onih kojima bismo trebali vjerovati“

U označenim proizvodima ne nalazi se otrov

Koncept 15-minutnog grada nije logor koji će građanima zabraniti kretanje

Za kraj valja naglasiti da Lupa pritom neće raspolagati nikakvim dodatnim ovlastima, osim onih što ih podrazumijeva novinarska struka. Na teorije zavjere, pokušaje prevara, povijesni revizionizam, manipulacije i slične fantastične konstrukcije odgovorit ćemo utemeljenim činjenicama, a na čitateljima i čitateljicama, dakako, ostaje da odluče kome i čemu će pokloniti svoje povjerenje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Lupa