LUPIGA S VOĐOM PALESTINSKOG OTPORA: "Jedna država za Izraelce i Palestince znači trajni rat!"

Nikola Kuprešanin

15. studenog 2014.

LUPIGA S VOĐOM PALESTINSKOG OTPORA: "Jedna država za Izraelce i Palestince znači trajni rat!"

Abu Lajla – pravim imenom Kais Abdul Karim – vođa Demokratskog fronta za slobodnu Palestinu (DFLP) – izrazito lijeve i utjecajne frakcije unutar PLO-a, zastupnik u palestinskom parlamentu i višedesetljetni veteran izraelsko-palestinskog sukoba komentira za Lupigu posljednje zaoštravanje situacije s Izraelom nakon novog vala širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali i posljednjeg rata u pojasu Gaze, rezultate nedavne palestinske diplomatske inicijative i međusobne odnose između različitih palestinskih frakcija. Razgovor s Abu Lajlom vođen je sredinom listopada u njegovom uredu u Ramali.

Nakon govora predsjednika Mahmuda Abasa u Ujedinjenim narodima 26. rujna čini se da je palestinsko vodstvo posve izgubilo vjeru u nastavak mirovnog procesa. Pregovori nikada do sada nisu bili u tako bezizlaznoj situaciji?

- Dosadašnji bilateralni pristup pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država potpuno je potrošen. Dvadeset godina ovih pregovora nije dovelo do nikakvog trajnog mira, to je samo beskrajan proces bez bitne mirovne komponente. Palestinsko vodstvo želi postići dogovor s Izraelom oko uspostave dviju država, ali on se mora temeljiti na uzajamnom priznavanju međunarodnih rezolucija i crte razgraničenja iz 1967. godine. Ukoliko Izrael ne pristane ispuniti svoje dosad preuzete obaveze nemamo o čemu pregovarati. To znači poštivanje rezolucija o prestanku daljnje gradnje ilegalnih naselja, jer ta gradnja urušava temelje za uspostavu dviju država.

Hoće li palestinsko vodstvo pokušati postići unilateralno priznanje nezavisne Palestine u UN-u? Objavili ste kako će palestinska strana započeti proces protiv Izraela za ratne zločine, uglavnom one počinjene u posljednjem ratu u Pojasu Gaze?

- Bilo kakav konačni dogovor s Izraelom morat će se postići isključivo pregovorima, no Izrael treba obustaviti svoju ekspanzionističku politiku. Ekspanzionizam i judeizacija istočnog Jeruzalema u potpunoj su suprotnosti s postizanjem trajnog mira. Međunarodna zajednica je je gradnju i širenje ilegalnih naselja definirala kao ratni zločin. Svijet napokon mora dati Izraelu do znanja da će snositi posljedice svojih zločina, a to bi već bio veliki korak naprijed za pregovore, jer bi se oni odvijali na ravnopravnijoj razini. Izrael mora povući sigurnosne snage i doseljenike natrag na granice iz 1967. godine i to u nekom razumnom roku - najviše godinu - dvije. Ukoliko Izraelci nastave širiti naselja smatrat ćemo da su odbacili sve dosadašnje dogovore te razmotriti poštivanje naših vlastitih obaveza koje proizlaze iz tih dogovora. Palestinsko vodstvo će potražiti druga rješenja u sklopu međunarodnih institucija i zakona. Također, Palestini mora biti omogućeno da brani svoja prava protiv izraelskih zločina na Međunarodnom kaznenom sudu.

"Svijet napokon mora dati Izraelu do znanja da će snositi posljedice svojih zločina" ILUSTRACIJA: (deviantart.com)

Je li posljednje širenje izraelskih naselja potpuno uništilo mogućnost za rješenje koje podrazumijeva dvije države i postoji li alternativa tom rješenju, poput jedne dvonacionalne države?

- Međunarodna zajednica je kroz više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a jasno poručila kako su izraelska naselja nelegalna i ona moraju biti uklonjena da bi uopće mogli pregovarati o dvije države. Ukoliko to ne naprave, svaka pomisao na mirno uspostavljanje dvonacionalne države je nemoguća. Izostanak uklanjanja naselja put je ka trajnom ratu i nestabilnosti u regiji. U ovom trenutku uspostava dvonacionalne države bi vjerojatno vodila uspostavi velikog Izraela utemeljenog na aparthejdu što je neprihvatljivo. Uslijedila bi otvorena pobuna i zasigurno stanje trajnog rata.

Mislite li da bi bilo moguće nastaviti pregovore s nekom budućom izraelskom vladom koja bi naslijedila ovu premijera Netanjahua? Postoje li uopće potencijalni partneri unutar izraelskog društva?

- Naravno, partneri unutar izraelskog društva postoje, ali trenutno su preslabi da bi utjecali na državnu politiku. Međutim, vjerujemo kako će izraelska javnost shvatiti da aktualna politika vodi Izrael u sve veću izolaciju i moguće sve skuplje ratove s Palestincima. Vjerujemo da bi svijest o tome mogla rezultirati promjenom javnog mijenja i dolaskom na vlast onih snaga koje bi bile spremne podržati mirno rješenje i uspostavu dvije države unutar granica od 4. lipnja 1967. godine.

Netanjahuova vlada suočava se sa sve većim socijalnim problemima. Mogu li oni biti okidač za promjenu sadašnjeg vodstva?

- Kada morate izdvajati deset ili više posto proračuna da biste financirali rat poput ovog posljednjeg u Gazi, to se mora odraziti na kvalitetu života vaših građana i sigurno će utjecati na zaoštravanje javnog mijenja u Izraelu. Međutim, ne vjerujem da će biti presudno za neke značajne promjene. Uzroci moraju biti složeniji od toga, pogotovo zbog stalnog jačanja desnih i ultradesnih stranaka koje otvoreno pozivaju na neprijateljstvo i istrebljenje Palestinaca. To je donekle očekivana pojava u trenutnim okolnostima, ali smatram da je u pitanju samo privremeni trend. Prije ili kasnije izraelska javnost će shvatiti da ne mogu istrijebiti Palestince i da će Izrael u konačnici snositi posljedice takve politike.

"Prije ili kasnije izraelska javnost će shvatiti da ne mogu istrijebiti Palestince" (ILUSTRACIJA: flickr.com)

U dijelovima izraelskih medija nedavno su se pojavila nagađanja kako postoji mogućnost skorašnje obnove sukoba na sjeveru protiv Hezbolaha. Nagađa se kako će Netanjahuova vlada pokušati skrenuti pažnju javnosti sa socijalnih problema i ojačati nacionalno jedinstvo kroz još jedan takav rat. Mislite li da je to moguće?

- Naravno da je moguće. Rat i ratno huškanje su omiljeni način za rješavanje problema svih desničara i radikalnih političara. To se posebno odnosi na vladu Benjamina Netanjahua. Već smo vidjeli kako to izvodi u Gazi, a prije toga u Libanonu. Možda uskoro opet budemo gledali slične događaje kako u Gazi tako i u Libanonu. No, takva su rješenja kratkog vijeka i vode sve dublje u krizu, umjesto da je riješe.

Koji su palestinski uvjeti za nastavak pregovora? Kako komentirate nedavno glasanje u britanskom parlamentu i švedsku objavu o priznanju Palestine?

- Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta je vrlo važno, pogotovo jer ga je slijedilo ono u irskom Senatu. Uskoro će im se možda priključiti i Španjolska. To ukazuje na činjenicu da su ljudi u barem nekim europskim državama zasićeni izraelskim ekspanzionizmom i kršenjem međunarodnog prava. Njihova javnost poziva svoje vlade da priznaju Palestinu i podrže rješenje s uspostavom dvije države. Vjerujem da će to u budućnosti doprinijeti ravnoteži pregovora.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je da bi Izrael mogao postati država aparthejda, što su prilično snažne riječi za jednog američkog dužnosnika. Premijer Netanjahu uputio je snažnu kritiku SAD-u istaknuvši kako SAD kritizirajući Izrael gazi vlastite „američke vrijednosti“. Vidite li mogućnost za raskol između dosadašnjih saveznika?

- Ne primjećujemo nikakav pokazatelj bilo kakvog raskola između SAD-a i Izraela. Američka kritika vrlo je sramežljiva i što je važnije isključivo verbalna. Ukoliko SAD doista vjeruju u vlastite kritike, ne znam čime objašnjavaju neprekinutu podršku Izraelu u vidu ometanja svakog pokušaja da se Izrael osudi i kazni za počinjene ratne zločine. U stvarnosti je to samo pokušaj američkih dužnosnika da verbalnim kritikama utišaju nezadovoljstvo Palestinaca i drugih Arapa, dok istovremeno nastavljaju davati podršku Izraelu i jačaju njihovo savezništvo.

"Američki dužnosnici verbalnim kritikama utišavaju nezadovoljstvo Palestinaca i drugih Arapa, dok istovremeno nastavljaju davati podršku Izraelu" (FOTO: anticapitalistes.net)

Kako rat u Siriji i uspon Islamske države utječu na izraelsko-palestinski sukob? U redovima Islamske Države ima i boraca iz Palestine. Postoji li mogućnost da se u budućnosti još više Palestinaca pridruži Islamskoj Državi?

- Broj palestinskih boraca u redovima Islamske Države gotovo je zanemariv. Među ekstremistima je prisutno mnogo više građana Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja. Velika većina Palestinaca shvaća kako takva borba nije za boljitak arapskog svijeta niti Arape suočava s pravom prijetnjom, a ta prijetnja je cionistička država Izrael. Nažalost, svjedoci smo kako sukobi u Iraku, Siriji i drugim arapskim državama postaju prioritet američke vanjske politike. Istovremeno izraelsko-palestinski sukob gubi na značaju, što se nikako ne bi smjelo događati. Čak je i državni tajnik Kerry izjavio da u korijenu sukoba i nestabilnosti koji su urodili usponom Daeša (arapska kratica za Islamsku državu op.a.) leži neprekidni i neriješeni izraelsko-palestinski problem. Bez postizanja mira između Izraela i Palestine može se očekivati daljnja destabilizacija i fragmentacija čitave regije.

Kakvi su trenutni odnosi s Hamasom i kako funkcionira jedinstvena palestinska vlada? Što očekujete od skorašnjih palestinskih izbora?

- Izbori bi se trebali održati za šest mjeseci i oni su nešto na što su se obvezale sve palestinske frakcije kao dio procesa pomirenja. Njihova implementacija jedino je moguće rješenje brojnih teških problema vezanih uz taj proces. Ovog trena on je vrlo krhak, spor i mnogo je prepreka na njegovom putu. Mnogo je usijanih glava koje eksplodiraju pri svakom ostvarenom koraku naprijed. No, unatoč svemu, palestinski narod i sve frakcije svjesne su kako je proces pomirenja jedini način da se ostvare palestinski nacionalni interesi. Izbori su zajednički glavni cilj.

Predsjednik Abas ima skoro 80 godina. Jednom kada on ode, zajedno s ostatkom vaše generacije, postoji li mogućnost da nova palestinska generacija potpuno odustane od pregovora ukoliko mir do tada ne bude postignut? Postoji li šansa za treću Intifadu?

- Uzroke treće Intifade ne možemo pripisati samo odustajanju mlađeg naraštaja od mirovnog procesa. Intifada je narodna odluka i narod će tim putem krenuti ukoliko Izrael nastavi gaziti naša prava. Što se tiče mogućnosti da nove generacije odbace pregovore, objektivno gledajući svaki sukob i rat na kraju se okončaju nekom vrstom sporazuma i dogovora i vjerujem da će tako biti i s ovim sukobom. No, postoji mogućnost za radikalizacijom ne samo mladih, već i svih generacija, ako se stanje ne promjeni. To će se dogoditi ako iznova i iznova budemo svjedočili kako jedan za drugim propadaju svi pokušaji mirnog rješenja sukoba.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screnshoot/AlJazeera