VJEČNE DVOJBE: Zašto ne vjerujemo znanstvenicima?

Mladen Barbarić

29. siječnja 2011.

VJEČNE DVOJBE: Zašto ne vjerujemo znanstvenicima?

Znanost je razlog zbog kojeg u kuhinji imamo mikrovalnu, u džepu iPhone, na televiziji satelitske programe, a na monitoru upravo u ovom trenutku - Lupigu. Zbog čega onda nismo sigurni u GMO proizvode, nemamo jasan stav o tome zagrijavamo li planet ili je riječ o normalnom procesu te da li smo uopće nastali od majmuna? Pitanja su brojna, a koplja se lome i dvojbi ne nedostaje. Odgovore na neka pitanja pokušao je dati nobelovac Sir Paul Nurse koji pokušava istražiti zašto se znanosti ne vjeruje

Nitko ne sumnja da je renesansa donijela mnoga blaga našoj civilizaciji. Jedan od razloga zbog čega je na tako visokom glasu i zbog čega uopće postoji, jest – znanstvena metoda. Znanost ne poznaje religiju, nema političkih stavova i ne interesira ju tko je smislio kakvu teoriju ili koliko je taj pametan te koje su njegove prethodne zasluge.

Jedini kriterij jest uzorak ili podatak koji se može testirati i ponoviti uvijek s istim ishodom kada pojedina teorija postaje znanstvenom činjenicom. Svatko tko može dokazati suprotno pozvan je da to i učini zbog čega znanost i jest pokretač razvoja. Upravo je znanost razlog zbog kojeg u kuhinji imamo mikrovalnu, u džepu iPhone, a na televiziji satelitske programe.

Zbog čega onda nismo sigurni u GMO proizvode, nemamo jasan stav o tome zagrijavamo li planet ili je riječ o normalnom procesu te da li smo uopće nastali od majmuna? Ovo posljednje od '70-ih godina  prošlog stoljeća ne poriče ni Papa, no dvojbi ne nedostaje. Postoje oko brojnih pitanja, a razlozi su još brojniji. Od toga da su znanstvenici pod pritiskom privatnih kompanija koje su jedni od najčešćih financijera raznih istraživanja, preko egoizma, bezobrazluka i nepoštenja pojedinaca u znanstvenoj zajednici do toga da je riječ o geekovima koji ne znaju govoriti bez da koriste grči alfabet.

Odgovore na neka od ovih pitanja pokušao je dati nobelovac Sir Paul Nurse koji u BBC-ovom dokumentarcu pokušava istražiti zašto se znanosti ne vjeruje. Premda je riječ o znanstveniku i predsjedniku Kraljevskog društva, engleskog pandana HAZU-a, Nurse je odradio i sjajan novinarski posao intervjuirajući znanstvenike kao i protivnike određenih znanstveno prihvaćenih spoznaja poput globalnog zatopljenja. Na ovom mjestu upoznajte se s tim dokumentarcem, a s obzirom na njegovo trajanje iskoristite prvu priliku da se udobno zavalite i pogledate ga umjesto lošeg akcijskog filma Stevena Seagala na RTL-u ili Novoj TV …


Lupiga.Com