Majmuni rade za Britance!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Majmuni rade za Britance!

Postoji priča po kojoj će Gibraltar ostati britanski sve dok i jedan majmun živi na gibraltarskom stjeniku (426 metara iznad mora). Sada ih ima dvjestotinjak pa biolozi ozbiljno razmišljaju o ugradnji kontraceptivnih umetaka nekim ženkama, kako bi se njihovo razmnožavanje usporilo. Za to vrijeme grupa majmuna je već sebi našla novi prostor, pa se uselila u grad.
Gibraltar je poznato turističko središte na jugu Pirinejskog poluotoka, koje godišnje posjeti više od 6 milijuna turista. Njegova površina je 6,5 kvadratnih kilometara na kojima živi 28 000 stanovnika. Jedna od najvećih atrakcija tog strateški izuzetno važnog mjesta, je njegov aerodrom. U nedostatku prostora, aerodrom je napravljen na nasipu koji se proteže u more.
Prvi put se spominje još prije tri tisuće godina. U klasičnom dobu smatran je za kraj svijeta. Ime je dobio od Tarika, vođe arapske vojske koja je u VIII stoljeću prodrla na Pirinejski poluotok, kada je i Gibraltar došao u arapske ruke. U XIV stoljeću su ga vratili Španjolci. Zanimanje za njega pokazuju Britanci koji ga i dobijaju 1717.g., te je 1830.g Gibraltar proglašen britanskom kolonijom. Još i dan danas je pod britanskom upravom.
Gibraltarce na žalost nitko ništa ne pita, a oni smatraju da je ta mala mediteranska Stijena, nakon tisuću godina tuđinske vlasti, zaslužila pravo na samoodređenje jer su njeni stanovnici već poodavno razvili vlastiti identitet.
Postoji priča po kojoj će Gibraltar ostati britanski sve dok i jedan majmun živi na gibraltarskom stjeniku (426 metara iznad mora). Navodno je tamošnje majmune spasao Winston Churchill. Kada je vidio da ih je ostalo samo nekoliko, naredio je da se dopremi još majmuna.
Majmuni su smeđkaste boje, visoki do pola metra, glasni, inteligentni i poprilično agresivni. No, što je najvažnije za Španjolce ima ih oko dvjestotinjak, pa sudeći po legendi teško da će dobiti Gibraltar.
Biolozi ozbiljno razmišljaju o ugradnji kontraceptivnih umetaka nekim ženkama, kako bi se njihovo razmnožavanje usporilo. Grupa majmuna je već našla novi prostor, pa se uselila u grad.