MALAWIJSKI POUČAK: Ovde nećete ni da prdnete

Mladen Barbarić

4. veljače 2011.

MALAWIJSKI POUČAK: Ovde nećete ni da prdnete

Svakakvih se zakona da naći po Narodnim novinama, no čak ni naši zakonodavci ne mogu se mjeriti s onima u SAD-u ili, recimo, Malawiju. Tako su u Južnoj Dakoti odlučili naoružati svakog građanina starijeg od 21 godine, dok su u afričkoj državi zabranili javno prdenje. Kako će policajci u Malawiju provjeravati tko je prdnuo u gužvi te hoće li za to biti specijalno opremljeni ili će se koristiti tek prirodnim detektorom, tek treba vidjeti. No, mala obiteljska prodavaonica pištolja u Južnoj Dakoti naoko se čini kao dobar poslovni potez
No, čini se da od toga neće biti ništa. Naime, republikanac Hal Wick, koji i stoji iza zakona koji predlaže da se svaki Južnodakoćanin naoruža, svjestan je da on neće proći. Naime, bizaran zakon predložio je samo kako bi skrenuo pozornost na Obaminu zdravstvenu reformu za koju tvrdi da je neustavna.

No, u Malawiju se ipak ne šale. Vlada je odlučila pogurati nekoliko zakona kojima će kažnjavati određena ponašanja. Između ostalog, okomili su se na svakodnevnu pojavu „puštanja vjetrova“ s namjerom da izgrade odgovorne i disciplinirane građane. Osim što zakon neki smatraju jednostavno smiješnim, pojavili su se i oni koji problem vide čisto s tehničke strane. Naime, ti su zabrinuti hoće li se njihovo pravosuđe moći nositi s velikim brojem novih slučajeva koji se očekuju.

Srećom, mi ipak živimo u zemlji u kojoj se ni prvi ni drugi slučaj ne bi mogao dogoditi. Kako kažu, mi imamo dobre zakone, a problem je u tome što se oni ne provode. Čovjek bi pomislio da i protiv toga postoji neki zakon, i bio bi posve u pravu. Zove se Zakon o policiji, ali i to je samo zakon pa se, pogađate, ni on ne provodi.

Tako se unatoč brojnim otvorenim i javnim sumnjama ne provodi ispitivanje Vladimira Šeksa, Božidara Kalmete ili Milana Bandića, da nabrojimo tek neke na koje "institucije", barem za sada, ne obraćaju pretjeranu pozornost. Možda je to razlog da sutra ostanete na ulici iza kave?


Lupiga.Com