DORA 2011: Kad bi čuda bila moguća ...

Mladen Barbarić

2. veljače 2011.

DORA 2011: Kad bi čuda bila moguća ...

Kada bi se stvari samo malo drugačije posložile prošlotjedna Dora mogla bi izgledati ovako: Ante Tomić u lajv bi prijenosu, u studiju 10., na Prisavlju, baš dok je Kedžo izvodio Crazy little thing called love, oteo mikrofon Idi Prester. U gorljivom nastupu dostojnom pravog buntovnika, podržao bi ga i Rene Bitorajac, a na koncu bi im se pridružila i Ida Prester bjesneći u eter. Poziv gledateljima da iziđu na ulice potrajao bi sve dok ne bi nestalo signala, a potom mobilnih mreža i dok se ne bi isključilo Internet. Samo kad bi bilo


Ante Tomić vratio se iz vecea gdje je poskrivečki popušio jedan crveni marlboro i čim je došao na šank primijetio je da desnom rukom nervozno zadiže šešir te se manijakalno češe po čelu. Zatvorenih očiju tako je stajao za improviziranim šankom „ožujskog“ dok se pokušavao dosjetiti kako da preostalom rukom začepi oba uha. U studiju 10., na Prisavlju, Kedžo je baš izvodio Crazy little thing called love, a njega je Jutarnji poslao na Doru da o tome napravi reportažu.

Premda ga je ona na šalteru pohotno gledala, Rene Bitorajac proklinjao je dan kada je, napevši sve mišiće da ga je guzica zabolila, prošao kraj Sokola s pištoljem za pasom i ušao u banku gdje je potpisao kredit za stan na 30 godina.

Dok se Damir s razglasa i dalje kedžio, Bitorajac je prišao Tomiću koji si je još uvijek zatvorenih očiju nervozno češao čelo pod zadignutim bijelim šeširom.

- Ej stari, raskrvarit ćeš se ako nastaviš ...

U tom trenutku Kedžo je utihnuo, a pored njih se našla Ida Prester s uključenim kamermanom. Osmjehe je pred ogledalom vježbala još dok je slušala Tony Braxton i nije joj bio problem namjestiti jedan. Ipak, nije joj bilo do osmjeha. Još su joj se po glavi valjale psovke nadute urednice kojoj je pokušala objasniti kako trivijalna zabava, seks i ubojstva nemaju nikakvu društvenu vrijednost i kako želi raditi nešto što bi otvaralo horizonte, poticalo na promjenu, budućnost ...

Tada je osjetila toplinu koja joj je iz ruke munjevitom brzinom uzela mikrofon. Kroz osmijeh je vidjela siluetu Ante Tomića s mikrofonom u ruci i Reneovo iznenađenje na licu.

- Volite li svoju zemlju manje od Egipćana? Je li vama kruh manje potreban, a sloboda manje važna? Jel' moguće da vam je u 20 godina demokracije dostojanstvo niže nego Egipćanima nakon tri desetljeća diktature?, pitao se Tomić povišenim tonom u lajv prijenosu pred iznenađenim svima.

Dok je splitski pisac na brzinu popravio šešir i nastavio, Idi Prester nestao je osmjeh s lica.

- Koliko poznajete mladih ljudi koji ne rade, ne mogu osnovati obitelj i brinuti se za sebe? Ja imam sina od 15 godina, kakvu on budućnost ima u ovoj zemlji, u očaju je ponavljao Tomić.

Kada više nije znao što bi rekao, a neugodna je tišina vladala u studiju i dnevnim sobama diljem Hrvatske, Ante Tomić ozbiljno je riskirao da ispadne redikul. No, Rene Bitorajac brzo se pribrao i zgrabio mikrofon iz ruku već očajnog Tomića.

- Živimo u korumpiranoj zemlji čiji su političari opljačkali narod, u zemlji u kojoj je svaka kuna dva puta ukradena. Živimo u zemlji u kojoj su stranke, vlast i banke jedini zakon. Gdje se našim novcima financiraju privatni džepovi, gdje se na našu štetu uništava gospodarstvo, žestio se Bitorajac kada mu je Ida Prester otela mikrofon.

Ozbiljnog lica ušla je u kadar stojeći u crvenim štramplama na žutim štiklama.

- Da nema tih govnara živjeli bi u kulturnijem svijetu. I politički i društveno pristojnijoj zemlji u kojoj predsjednik vlade ne bi mogao dizat lovu iz državnih firmi. U zemlji u kojoj ga ne bi mogla naslijediti ona koja mu je, dok se tjerala, lizala jaja, a sad se pravi da joj među zubima nije dlaka nego kukuruz. Kada bi samo shvatili da umjesto Dore trebate - dole – na ulicu, gotovo u jednom dahu je izjavila Ida čudeći se sama sebi.

Napokon je priliku opet ugledao Ante Tomić kojeg je prožeo onaj osjećaj ponosa što ga je pratio dva dana kada je shvatio da može nositi šešir i da ga baš zaboli šta ko o tome misli.

- Neprihvatljivo je da policija čuva korumpirane od naroda. Da čuva Horvatinčića od Zagrepčana. Neprihvatljivo je da političari čuvaju kriminalce. Da brane Šeksa od istrage. Neprihvatljivo je da Bandić i Kerum kroje GUP-ove po svojim političkim ključevima i ekonomskim proračunima. Neprihvatljivo je da se troši više nego što imamo i neprihvatljivo je da se to pasivno gleda, bjesnio je Tomić pred kamermanima kada se opet uključila Ida.

- Nije kul primat plaću da budem vesela, da bi vas veselila. Nije kul da vam se smijem da vi zaboravite. Da ne mislite na to kako za pet godina nećete imat para da klincima platite fakultet, a da za 20 godina nećete imat para ni da se pokopate, revoltirano je Ida Prester vitlala šakom po zraku kada ju je omeo zveket plastičnih narukvica.

Dodala je mikrofon Bitorajcu i s gađenjem skinula narukvice koje su se razletjele po studiju. Zbunjeni kamerman prikazao bi onu crvenu kako se dokotrljala do štikle Indire iz Colonije koja je sjedila u prvom redu da u mikrofon nije odlučnim glasom progovorio Rene.

- Tunis je bio prva domina koja je pala. Egipat druga, neka Hrvatska bude treća. Pokažimo da svoju zemlju volimo jednako kao i oni. Pokažimo da ne želimo da nas jebu iz dupeta u glavu, da možemo bez njih i da možemo bolje. Ostanite nakon kave na ulici, ostanite na trgu, budite svuda samo nemojte sjediti kući.

U tom trenutku nestalo je signala. Oni koji su krenuli ka telefonu brzo su sve prepričali drugima, a onda je nestalo mobilnih mreža, isključen je Internet ...


A sada dvije svježe vijesti iz stvarnosti.

1.    George Michael je bijesan jer se njegov dvojnik pojavio na reality showu gdje je tražio partnera predstavljajući se kao – ON!

2.    Inside story – Egipt: The youth perspective


Lupiga.Com