Mehrwegdose iliti kaucija za limenke

Ivor Car

3. siječnja 2003.

Mehrwegdose iliti kaucija za limenke

Obožavate primjerice Coca Colu? A pogotovo finu, hladnu Coca Colu iz limenke? Ili možda pivo? Ako je odgovor potvrdan, pravo je vrijema da polaganim tempom započnete s mijenjanjem te navike, jer uskoro pića u limenkama neće biti, a za sada je počelo s naplaćivanjem kaucije na limenke.

Svjedoci smo rastućeg trenda razvitka sveopće ekološke osvješćenosti. Oko nas su kontejneri za staklo, plastiku, biološki otpad, ali kod nas je pravi raritet pronaći kontejner za limenke, usprkos tome što volimo pivo iz limenki. No, ovo i nije vijest o ekologiji u Hrvata, već u Nijemaca, a oni vole pivo i više od nas. Naime, Nova godina je nastupila, a s njom i novi njemački zakon koji predviđa naplatu kaucije pri kupovini pića u limenkama. Bez obzira radi li se o alkoholnom ili bezalkoholnom piću, Nijemci od sada plaćaju kauciju  od 25 centi za svaku kupljenu limenku. Pa sada vi uzmite karton piva!
Ovom zakonu cilj je poticanje ljudi da limenke vraćaju u trgovine, gdje će se one odložiti na valjan način, a ne kao do sada da se bacaju gdje se stigne, zajedno sa ostalim otpadom. No, prednost je to što u Njemačkoj ne morate vratiti kauciju u dućan u kojem ste piće uzeli, već svoje novce možete vratiti u svakoj trgovini koja drži to piće u toj ambalaži. Ovim zakonom doći će do nekih pretumbacija u proizvodnji pića, jer sada je metal izgubio svoju prednost koju je imao u nižoj proizvodnoj cijeni u odnosu na staklo, a pogotovo u odnosu na svog glavnog konkurenta, plastiku
Upravo zbog tog razloga menadžeri najvećeg proizvođača limenki njemačke tvrtke Schmalbach-Lubeca, proživljavaju noćnu moru. Preko 80% kapaciteta u njihove četiri tvornice zjapi neiskorišteno, a jedina mjera koje se trenutno u upravi mogu sjetiti je skraćivanje radnog vremena. Ujedno je ta ista uprava započela pregovore sa sindikatima kako bi zajednički pronašli rješenje koje se ne bi temeljilo na sistemu - posla nema, ima otkaza. Zanimljivo je kako neki trgovci više niti ne drže pića u limekama, te također kako se u Njemačkoj ne naplaćuje kaucija na staklene boce kao kod nas, već samo na plastične.