NA TRAGU SREDNJEG VIJEKA: Kad crkva liječnicima postavlja medicinsku dijagnozu

Mladen Barbarić

23. prosinca 2010.

NA TRAGU SREDNJEG VIJEKA: Kad crkva liječnicima postavlja medicinsku dijagnozu

Odavno je poznato da crkva pokušava ostvariti što veći utjecaj na politički život, a ovaj primjer govori nam da ima namjere utjecajti i na još neke sfere svjetovnog života te odrediti liječnicima kako imaju raditi svoj posao. To je na svojoj koži osjetila bolnica čije se osoblje usudilo postupiti onako kako im struka nalaže. Spašavajući život trudne pacijentice, bili su prisiljeni prekinuti trudnoću, što se crkvi nikako nije svidjelo i zbog čega će bolnica ostati bez kapelice i svih u njoj blagoslovljenih predmeta

Gotovo dvije godine nakon što su liječnici bolnice St. Joseph's Hospital and Medical Center operacijom prekinuli trudnoću jednoj pacijentici spasivši joj na taj način život, rimokatolička dijeceza u američkom Phoenixu odlučila je prekinuti veze s ovom, donedavno katoličkom, bolnicom. Biskup Thomas Olmsted operaciju je nazvao abortusom koji je prekršio etičke i vjerske direktive Nacionalne konvencije katoličkih biskupa.

- Majka je bolovala od bolesti koju je trebalo liječiti. Umjesto toga liječnici i etičko povjerenstvo bolnice odlučilo je ubiti 11 tjedana staru bebu. Jednaka prava majke i djeteta nisu poštovana, objasnio je biskup stavove crkve i znalački postavio dijagnozu bolesti liječnicima koji su se za svoje zvanje mukotrpno školovali dvadesetak godina. Ravnateljica bolnice, Linda Hunt, poručila je kako prihvaća odluku biskupa, no dodaje.

- Kada smo u situaciji u kojoj trudnoća ugrožava život žene, prvi nam je prioritet spasiti oba pacijenta. Ako to nije moguće, uvijek ćemo se potruditi spasiti život koji možemo i to smo u ovom slučaju i napravili. Moralno, etički i legalno, jednostavno ne možemo stajati sa strane i gledati kako netko umire, kaže ravnateljica Hunt, odbijajući dijagnozu crkve.

Trudnica, u srednjim dvadesetim godinama imala je neprirodno visok tlak kada je saznala da je trudna. U trenutku primanja u bolnicu u Arizoni, na jedan od 697 kreveta spomenute bolnice, stanje joj se pogoršavalo, a liječnici su utvrdili kako je vjerojatnost da će majka podleći trenutnom stanju gotovo 100 posto.


Biskup Olmsted blagosilja automobil pokojnog pape Ivana Pavla II.

Biskup Olmsted objavio je jučer odluku o ukidanju statusa bolnice kao katoličke nakon višemjesečnih razgovora između dijaceze, bolnice i kompanije u čijem je bolnica vlasništvu, Catholic Healthcare West.

- Na žalost, komunikacija s bolnicom i vlasnicima tijekom vremena bila je sve lošija i s vremenom je moja vjera u njihovu predanost katoličkoj etici kopnila. Ukratko, nisu se u pravoj mjeri ponijeli u ovom skandalu, rezimirao je jučer biskup i zapravo produbio sumnju da struka bolnice nije htjela pristati na zahtijevane uvjete - da u budućnosti ne postupa u skladu s medicinskim standardima nego s preporukom katoličkog svećenstva.


Na ulazu u bolnicu koja više nije katolička dominira golemi kip Svetog Josipa 

Tome je dodao i kako je saznao da je tvrtka, u čijem je vlasništvu i bolnica u Phoenixu odgovorna za savjetovanja pri kontracepciji te dobrovoljnu sterilizaciju što se kosi s etičkim i religijskim direktivama.

Nije na odmet napomenuti kako St. Joseph's od crkve nije primao nikakva direktna novčana sredstva, a nakon što je biskup odlučio bolnici ukinuti prefiks „katolička“, ustanova koja je na svjetskom glasu zbog Odjela za neurologiju i neurokirurgiju, više neće moći u svojim prostorima održavati mise. Također, iz kapelice će morati izbaciti blagoslovljene predmete.