Najbolji među ženama

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Najbolji među ženama

Promjena spola je česta stvar, ali malo rjeđe se događa da nekada muškarac, a danas žena sudjeluje u službenoj konkurenciji u montbikingu. Ne samo da sudjeluje već je i najbolja(i), što se nikako ne sviđa njenim kolegicama koje neprestano zahtijevaju da se njihovu kolegicu izbaci iz ženske konkurencije.
Muškarac koji je operacijom promijenio spol prije šest godina, rastura vožnjom u kanadskom ženskom downhill mountainbiking klubu. Riječ je o Michelle Dumaresq, odnosno nekadašnjem Michaelu iz Vancouvera koji (ili koja) se ovaj mjesec natjecao na svjetskom prvenstvu u Austriji. No, njegov plasman još uvijek je u pitanju budući da su njegove timske kolegice ponovno uložile žalbu, smatrajući kako se Michelle ne bi smio natjecati sa ženama. Kanadska prvakinja izjavila je kako se njoj nikako ne čini u redu da se muškarac natječe u ženskoj konkurenciji.
Već prije se Michael suočavao s protestima njegovih suparnica, kada su one tražile da ga Međunarodni savez biciklista izbaci iz ženskih natjecanja. No, od saveza nisu tražili da ga se jednostavno izbaci, već da se organizira kategorija koja bi odgovarala njemu (njoj), nešto kao transseksualna kategorija. Sam Michael kaže kako je preuzbuđena nastupanjem za kanadsku nacionalnu momčad da bi je se ovi prigovori  uopće ticali.
Inače Michaell opisuju kao ženu s muškim atributima, dobrano iznad 90 kilograma, širokih ramena i višu od 180 centimetara. Njegove kolega pak misle da to što je Michelle nekada bila muškarac nije bitno, već da treba iskoristiti njene prednosti koje ima u ženskoj konkurenciji. A upravo to Michelle i radi. Nedavno je na jednoj trominutnoj utrci najbližu protivnicu ostavila za 20 sekundi.