Najbolji soundsystemi 2003.

Marshmallow

14. veljače 2004.

Najbolji soundsystemi 2003.

Sound-systemi su direktni preci svih današnjih DJ-eva, a originalno su jamajkanski izum – uzmi sve svoje reggae ploče, posudi razglas, smotaj joint i da vidiš plesa i veselja. Ja i dalje preferiram stare, dobre soundsysteme, ponajviše zato jer ne volim većinu elektronske, a volim dobar dio dub/reggae glazbe. Dalo se njih prošle godine vidjeti i u ovim krajevima, a ovih pet mi je naj

1. JAH FREE, 14.11., Zagreb, Attack  

(Što sam napisao: Ovo je bilo toliko dobro da nikad nisam ni napisao recenziju!)  
(Što sam htio reći: Raaastafaraaaj!)

2. JAMAICAN SOUNDSYSTEM, 2.-4.8., Vis, "Otokultivator"  

(Što sam napisao: "... Radi se o dva Nizozemca koji iz svoje pokretne reggae kolibe puštaju samo ono najbolje od jamajkanske glazbe - dakle, ponajviše rani, melodični, razdragani roots-reggae. Na tom trećem, improviziranom stejdžu nikad nije bilo gužve (šteta što je ta roots-reggae fešta trajala samo od 2. do 4., a ne svih 11 dana), pa sam se konačno mogao rasplesati kako spada, uživati u tako krasno ljetnoj, opuštajućoj glazbi i ekipi, te čak naručiti i poneki od osobnih roots favorita. Ma, milina...")  
(Što sam htio reći: Ja sam toliki kuler da čak imam i svoje osobne roots favorite! Beat this!)

3. ASHER SELECTOR, 11.7., Beograd, Lido, "Echo" festival 

(Što sam napisao: "...Čovjek lijepo kaže: "The only good system is the sound system!"...")  
(Što sam htio reći: Asher je sve rekao)

4. KING SHILOH, 18.5., Zagreb, Attack  

(Što sam napisao: "...I u Pauku i u Attacku bilo je, naravno, sjajno. U Pauku su, umjesto da se popnu na stejdž na kojem je Ilko Čulić zagrijavao atmosferu skroz negdje do pola jedan ili jedan (mi smo u to vrijeme baš otišli u, hm, šetnju nasipom), glazbu i glasove puštali s miks-pulta u sredini dvorane i tako pokazali da žele jednu intimnu, emotivnu atmosferu kruga ili, da napravim paralelu s trance-om i Benom Perasovićem (koji je, naravno, neprestano plesao i u Pauku i u Attacku), plemena, odnosno da ih boli krasan rastafarijanski kurac za standardnu udaljenost (i fizičku i simboličku) "izvođača" i publike, a i nabrijane paukovske redare koji su valjda bivši policajci kojima su morali dati otkaz jer izgledom i stavom na ulici plaše djecu. U Attacku, prisna atmosfera je postala još prisnija, velikim dijelom zato što je Attack jednostavno takav, intimni, anti-šminkerski prostor...")  
(Što sam htio reći: Redari iz Pauka su debili. Ja sam super)

5.JAH SHAKA, 12.7., Beograd, Lido, "Echo" festival  

(Što sam napisao: "...Stari Jah Shaka vrti samo "drveni" lo-fi roots-reggae, a posebno je smiješan njegov 50-grama-trave-previše glas...")  
(Što sam htio reći: A ja nisam imao ni grama. I to ti je pravda) 

mhabijanec@hotmail.com