Najveća markica

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Najveća markica

Naši susjedi iz Bosne i Hercegovine odlučili su zakoračiti u vode najvećih. Naravno počinje se uvijek s malim, a ovaj put u pitanju je najveća poštanska markica na svijetu. Pitanje je samo gdje će se ta markica koristiti, budući da su njene dimenzije i više nego ogromne, 5 metara x 6,3 metara.
Kao i sve u Bosni i Hercegovini, tako su podijeljeni i poštanski operatori. Osim sarajevske BH Pošte, koja bi trebala biti glavna, postoje i njihove kolege iz Herceg-Bosne i Republike Srpske. Upravo ova gigantska markica će po prvi puta nako rata ujediniti sve poštare na teritoriju BiH. Markicom će dominirati cvjetni put kojeg čini 48 cvjetova koje su nacrtali slavni svjetski umjetnici, ali i djeca sva tri bosanskohercegovačka entiteta, djeca Sarajeva, Međugorja i Bratunca u istočnoj Bosni. Nakon što bude puštena u prodaju, markica će se moći kupiti za 97,5 konvertibilnih maraka, odnosno budući da je odnos eura i KM-a  1:1,95, za najveću markicu svijeta zainteresirani će izdvojiti ravno 50 eura. Tiskat će se u simboličniom broju primjeraka, njih 1001, a uz nju ćete dobiti i odgovarajuće pismo. Kako se očekuje da će ova mala naklada biti brzo razgrabljena, za one koji ne budu među sretnicima koji su uspjeli dobiti svoj primjerak, tiskat će se 30 000 kopija u, naravno, umanjenom formatu. Odgovorni iz BH Pošte očekuju kako će odmah nakon tiskanja markica ući i u Guinnessovu knjigu rekorda, budući da je dosadašnja najveća markica gotovo dvostruko manjih dimenzija. Dizajerske poslove obavio je sarajevski arhitekt Garibija, koji je prošle godine odnio titulu autora najljepše markice svijeta.
Prva tri primjerka bosanske poštanske markice bit će zalijepljene na odgovarajuće koverte i odaslane na adrese Svjetskog poštanskog saveza, UNICEF-a i Ujedinjenih naroda. U kovertama će se nalaziti i okviri za slike, kako bi ove markice mogle poslužiti i kao ukras na zidu primatelja. Javnost će prvi put ugledati markicu u rujnu na sajmu filatelije u njemačkom Leipzigu.