NARUGAO SE BIROKRACIJI: U osobnoj s cjediljkom na glavi jer vjeruje da je Svijet stvorila mješavina špageta i ćufti

Ante Radić

2. kolovoza 2013.

NARUGAO SE BIROKRACIJI: U osobnoj s cjediljkom na glavi jer vjeruje da je Svijet stvorila mješavina špageta i ćufti

Ovaj Čeh uspio je pobijediti birokraciju i slatko joj se narugati. Pozivajući se na zakon prema kojem je dozvoljeno nositi predmete na glavi, ukoliko se to čini iz religijskih ili medicinskih razloga, a ukoliko oni ne skrivaju lice, uspio je da njegova fotografija s cjediljkom na glavi bude prihvaćena za osobne dokumente. U policiji je rekao da je pastafarijanac i da vjeruje u vrhovno biće - mješavinu špageta i ćufti koje je stvorilo Svijet nakon teškog pijanstva.

Lukáš Nový iz češkog Brna policiji je tvrdio kako mu pastafarijanska vjera nalaže da stalno nosi cjediljku na glavi, pa im je i predao takve svoje fotografije. Domišljajući se što učiniti u ovom neobičnom slučaju, nakon brojnih konzultacija, u policiji su mu i izdali dokumente s tim fotografijama, i sami svjesni kako im se 29-godišnjak samo narugao. Objasnili su da bi odbijanje njegovog zahtjeva bilo kršenja prava na vjeroispovijest.

Lukaš Novy
(FOTO: ceskapozice.cz)

„Njegov zahtjev u skladu je s češkim zakonima, koji dozvoljava nošenje predmeta na glavi ukoliko je tome razlog vjersko uvjerenje, a pri tome ti predmeti ne skrivaju lice“, objasnili su češki birokrati i time priznali Crkvu Letećeg Špageti Čudovišta, čija je jedina dogma odbijanje svake druge dogme.

Leteće špageti čudovište
(ILUSTRACIJA: ohinternet.com)

Pastafarijanizam (od talijanski pasta) je još 2005. godine u orbitu lansirao tada 24-godišnji student fizike, Bobby Henderson, upozoravajući na pogubnost uvođenja inteligentnog dizajna, koji zapravo počiva na modernom obliku tradicionalnog teološkog argumenta za postojanje Boga, u obrazovanje američke savezne države Kansas, kao alternativu teoriji prirodne selekcije i evolucije. Objasnio je tada, kao i Lukáš osam godina kasnije, da vjeruje kako je svijet stvorilo nadnaravno biće koje izgleda kao hrpa špageta s dvije ćufte. Njegovo parodiranje proširilo se diljem svijeta i postalo simbol protivljenja kreacionizmu, vjerovanju da je neko vrhovno biće ili božanstvo napravilo čovjeka, Zemlju i Svemir. U Sjedinjenim Državama Crkva Letećeg Špageti Čudovišta je i službeno upisana među vjerske zajednice.

Lupiga.Com