Naših prvih 100 recenzija!

Ivor Car

27. srpnja 2004.

Naših prvih 100 recenzija!

Godine su prošle, a Lupiga je još uvijek tu, na istom mjestu. 'Ko bi rekao da je prošlo skoro dvije godine otkako smo pokrenuli rubriku "Čitali smo" (29. rujan 2002. godine)? A 'ko bi rekao da je danas ta ista rubrika zabilježila jubilarnih 100 (slovima – stotinu) recenzija. Kako smo taj jubilej na Lupigi odlučili obilježiti i ovjekovječiti pogledajte pod
E pa, povodom tog, za nas, velikog jubileja (100 (slovima – stotinu) književnih recenzija nije mala stvar) odlučili smo "recenzirati" dosadašnje recenzije rubrike "Čitali smo". Zapravo, to je odlučio napraviti Bozzo, koji je u tom kutku naše stranice opširno, ali zanimljivo, secirao Lupigino blago nastalo od kraja rujna 2002. godine pa do današnjeg dana, izdvojivši najbolje, najčitanije, najčešće, pri tom obrativši pažnju na neke statističke podatke.

Tako saznajemo da je prava brojka književnih recenzija zapravo i nešto veća, te iznosi 103, ali kako je došlo do te "podvale" morat ćete saznati u Bozzinom tekstu. Sve je krenulo od recenzije koja je obradila pet knjiga iz prvog kola Meandrove edicije Sretne ulice. Ukupno je recenzirano 40 naslova domaćih autora, a 63 stranih. Beletristika je uvjerljivo najzastupljenija s čak 100 naslova, ostala 3 pripadaju publicistici. Zanimljivo je pripomenuti kako o poeziji u toj rubrici nismo rekli apsolutno baš ništa, kao i da recenzije obuhvaćaju ukupno samo 12 autorica.

Mora se reći i kako je nadmoćno najviše uradaka u rubrici "Čitali smo" djelo udarnika Bozze, što vjerujem nikoga od upućenih ni najmanje ne iznenađuje. Od književnosti bivše Jugoslavije među Lupiginim recenzijama najzastupljeniji su Slovenci sa četiri naslova, a nakon njih književnici iz BiH (ne pribrajajući među njih Jergovića i Mlakića). Zanimljivo je kako je ekavica recenzirana samo jednom, što se svakako mora ispraviti. Najčitanije recenzije su Dvori od oraha, Osmi povjerenik, Ništa nas ne smije iznenaditi i Da Vincijev kod. Sve ovo i mnogo, mnogo više rekao je Bozzo u stotoj recenziji naslovljenoj s "Naših prvih 100 recenzija!".

A ovo je tek početak …