Ne uzimaj zadnju pivu!

Ivor Car

7. prosinca 2002.

Ne uzimaj zadnju pivu!

Kako pravosuđe nije loše svugdje, kao što je loše u Hrvatskoj, gdje ubojice i silovatelji, često prođu bez zatvora ili tek s nekom minimalnom kaznom, dokaz je priča iz Sjedinjenih Država gdje su kazne paprene i brze. Ovaj put sudilo se čovjeku koji je ubio svog dugogodišnjeg prijatelja jer mu je ovaj popio posljednju hladnu pivu.
Pravosuđe, vjerojatno najmoćnije države današnjice, Sjedinjenih Američkih Država radi onako kako bi i trebalo. Za razliku od našeg domaćeg pravosuđa, sve se odvija na vrijeme, što rezultira s više kriminalaca u zatvorima, umjesto više kriminalaca na ulicama. Kazna doživotnog zatvora u SAD-u nije rijetkost kao što je to slučaj u Hrvatskoj.
Doživotnim zatvorom završio je i slučaj 42-godišnjeg Teksašanina Stevena Brashera. Steven su na takvu kaznu zapaprili  zbog ubojstva iz nevjerojatno banalnog razloga. Naime, osuđeni je prošle godine ustrijelio svog dugogodišnjeg, tri godine mlađeg prijatelja Williea Lawsona, zato jer mu je ovaj uzeo zadnju hladnu pivu iz frižidera. Takvu "drskost " Willie je platio životom, odnosno od svog prijatelja je dobio metak ravno u glavu. Poroti je ipak trebalo nešto više vremena kako bi odredili kaznu čovjeku kojem je važnija hladna piva od prijatelj, to su uspjeli tek nakon dva sata vijećanja. Isprva se osuđeni branio nezgodom, jer upravo se nezgodnom slučaju može pripisati to što je Steven držao pištolj u ruci. Osuđeni tijekom suđenja nije pokazao neke osjećaje koji bi se mogli nazvati dubokim kajanjem, o čemu svjedoči i slijedeća rečenica iz njegovog iskaza. "Ostala su još samo dvije pive. Ja sam uzeo jednu i rekao Willieu da ne uzima posljednju!".