NEKADA DAVNO: Nemaju sve bajke sretan kraj

Željka Rakić

13. srpnja 2012.

NEKADA DAVNO: Nemaju sve bajke sretan kraj

Snjeguljica je izašla iz svijeta bajki i sada živi u stvarnosti, ali ne baš tako sretno do kraja svog života. Rezime je to televizijske serije koja je u svijetu u vrlo kratkom roku postala apsolutni hit. Oni koji su pogledali makar jednu epizodu znaju da se radi o seriji Once Upon a Time ili Nekada davno. Nekadašnji svijet bajki oživljen je u Storybrookeu u Maineu. Ovdje su završili svi fantastični junaci nakon kletve zle kraljice. Ona je poslala u ovaj začarani grad: Snježanu i sedam patuljaka, Cvilidretu, Pinokija, Pepeljugu i njenog princa na bijelom konju, Crvenkapicu, Trnoružicu pa čak i zlo ogledalo

Snjeguljica je izašla iz svijeta bajki i sada živi u stvarnosti, ne baš tako sretno do kraja svog života. Centar nove serije Once Upon a Time ili Nekada davno je junakinja sa problematičnom prošlosti. U njen svijet dopiru razna bića iz bajki. Međutim, iako se na prvi pogled čini kao romantična bajkovita priča, ova serija to nije. Fantastični junaci iz popularnih dječijih bajki koji posjećuju gradić Mejn nisu nimalo dobroćudni. To su uglavnom ona zla bića, koja su svojim zlim moćima vječno porobila dobre ljude. Da li će se bajkovite priče ipak završiti srećno to ćete saznati na kraju svake epizode.


Likovi serije koja je u kratkom vremenu postala apsolutni hit (FOTO: ABC)

Nekadašnji svijet bajki oživljen je u Storybrookeu u Maineu. Ovdje su završili svi fantastični junaci nakon kletve zle kraljice. Ona je poslala u ovaj začarani grad: Snježanu i sedam patuljaka, Cvilidretu, Đepeta i Pinokija, Pepeljugu i njenog princa na bijelom konju, Crvenkapicu, Trnoružicu pa čak i zlo ogledalo. Svi oni, kao i još mnogi drugi poznati junaci bajki su zarobljeni u tom gradu zbog toga što zla kraljica (Lana Parrilla), ipak nije završila tragično.

Dobro nije pobijedilo zlo na kraju ove verzije bajke. Nakon što je princ (Josh Dallas) poljubio Snjeguljicu (Ginnifer Goodwin), bajka se nije završila sretnim vjenčanjem nego je kraljica iskoristila svoje zle moći i proklela sve likove iz bajki. Od svih junaka spasila se samo Ema (Jennifer Morrison) i sada radi u Bostonu. Jednoga lijepog dana Emi se javlja nepozati dječak koji tvrdi da je njezin sin. Ona ga je navodno prije deset godina ostavila jednoj porodici na posvajanje. Kada odluči da ga vrati kući on je odvede u svoj dom u začarani grad Mejn. Zamrznute kazaljke sata ovoga grada će se ponovo pokrenuti kada stigne Ema. Razni događaji će se početi rasplitati tako da ćete moći prisustvovati ekranizovanoj borbi između dobra i zla.


Nakon što je princ poljubio Snjeguljicu bajka se nije završila sretnim vjenčanjem nego proklinjanjem svih likove iz bajki (FOTO: ABC)

Tako možete vidjeti Emu kako u stvarnom svijetu pokušava da spasi mnoge dobre i nedužne ljude od zla. U jednoj epizodi vidjećete Ivicu i Maricu, kao dvoje siročadi koje Ema pokušava da vrati svome ocu prije nego što ih socijalna služba odvede na posvajanje. U međuvremenu, slična se priča dešava i svijetu bajki. U Mejnu, zla kraljica pokušava da otme ova dva siročića i da ih namami u svoju kućicu da bi ih pojela. Ema će pokušati sve što je u njenoj moći da spasi ova dva nedužna bića i da pobijedi zlo koje im ne da mira.


Hoće li dobro pobijediti zlo? (FOTO: ABC)

U svakom narednom nastavku gledamo novu Eminu borbu sa novim dobrim i lošim likovima. Sav teret sretnog završetka bajki nalazi se na njenim leđima. Preporučujem da pratite seriju i provjerite da li će dobro na kraju pobjediti i da li će se priče iz perioda nekada davno ipak završiti sa poznatom rečenicom: Živjeli su srećno do kraja svog života.

Lupiga.Com