NEMA VIŠE PADOVA: „Ovo nije samo naša pobjeda, već pobjeda svih malih, a tako velikih ljudi“

Ivor Fuka

3. listopada 2013.

NEMA VIŠE PADOVA: „Ovo nije samo naša pobjeda, već pobjeda svih malih, a tako velikih ljudi“

„Teško je opisati riječima kako smo se osjećale na ovaj nama poseban dan… Nema više pada, nema više povratka na dno. Samo rast i stvaranje“, dojmovi su radnica uništenog tekstilnog diva Kamensko, koje su u Zagrebu održale modnu reviju s vlastitim kreacijama. Ovu su reviju radnice okupljene oko Udruge Kamensko brižno pripremale tjednima ni ne znajući kako će ispasti, nadajući se najboljem. I revija je uspješno okončana, što je radnice nagnalo da zaključe: „Ova pobjeda nije samo pobjeda radnica Kamenskog, već pobjeda svih nas malih, a tako velikih ljudi.“

Tjednima su radnice Kamenskog u prostorijama na zagrebačkoj Knežiji gdje se smjestio njihov samoupravljački kolektiv, gotovo u ilegali pripremale svoju samostalnu reviju. Uoči revije mala ekipa Lupige posjetila je njihovu krojačnicu i sama se uvjerila koliko žara i nade su radnice nekada moćne, a danas opustošene i ugušene tvrtke, pripremale svoj novi izlazak u svijet. Pozitivna nervoza gotovo se mogla opipati.

Kamensko
Nakon više od dvije decenije rada u Kamenskom Suada danas volontira (FOTO: Lupiga.Com)

Neke radnice su bez pitanja sve svoje vrijeme uložile da revija bude spremna na vrijeme i da im se na putu prema očekivanom uspjehu ništa ne prepriječi. Trenutno je u njihovoj krojačnici na Knežiji, projektom Zavoda za zapošljavanje, zaposleno pet žena, ali kada god tamo navratite vidjet ćete da ih radi barem dvostruko više. To su one žene koje spremno volontiraju bez ikakve novčane naknade. Žene su to mahom u srednjim godinama, koje poslodavci unatoč njihovom golemom iskustvu, jer sve su te žene u tekstilnoj industriji radile po 20, 30 i više godina, jednostavno ne žele zaposliti.

Kamensko
Živost u malom samoupravljačkom kolektivu (FOTO: Lupiga.Com)

Stoga ni ne čudi što su gotovo sve radnice Kamenskog na reviju gledali kao na izuzetno značajan iskorak na putu do nekog boljeg sutra, pogotovo jer je revija održana tri godine nakon što su radnice krenule u štrajk glađu. I sada su odahnule.

„Hvala svima koji su se odazvali i pomogli nam da s gotovo ništa novaca, uz veliko srce i volju, svi zajedno ostvarimo ovako jedan bitan projekt. Ova pobjeda nije samo pobjeda radnica Kamenskog, već pobjeda svih nas malih, a tako velikih ljudi“, poruka je koje su radnice putem Otvorenog Kamenskog odaslale javnosti. Kažu da je teško i opisati kako su se osjećale na taj poseban dan, ponosne jer smatraju da su dokazale da su žene u svakoj dobi jednako lijepe i vrijedne.

Kamensko
Maju, magistricu tekstilne tehnologije, nitko nije htio pune dvije godine, sve dok se kod radnica Kamenskog nije zaposlila po "Mrsićevom modelu" - za plaću od 1.600 kuna (FOTO: Lupiga.Com)

„Ako je netko mlad, ne znači da zbog pomanjka iskustva ne zaslužuje priliku, ako je sposoban. Isto tako, kad uđeš u neke godine kao što su naše, ne znači da više ne vrijediš. U životu je sve moguće, samo trebamo znati što želimo i ne posustati ni onda kad je najteže“, rezimiraju iz Udruge Kamensko, zahvaljujući svima koji su se odazvali i pomogli da uz gotovo nula kuna, ali veliko srce i volju, ostvare jedan ovakav projekt. Već radnice imaju i nove planove.

Kamensko
Znalačke ruke (FOTO: Lupiga.Com)

„Ova pobjeda nije samo pobjeda radnica Kamenskog, već pobjeda svih nas malih, a tako velikih ljudi. Nema više pada, nema više povratka na dno. Samo rast i stvaranje“, za kraj poručuju radnice, koje će spremno pozabaviti i vašom odjećom samo ukoliko im date priliku. Stoga navratite do njihove krojačnice na Knežiji i pogledajte kako rade majstorice svog zanata.

Lupiga.Com