Nevijest s terena

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Nevijest s terena

Naša redakcija došla je do saznanja kako je rad na terenu najbolji i najinformativniji rad. Upravo zbog toga vaš izvjestitelj se uputio na zagrebački autobusni kolodvor. U stvari bio je tu i još jedan manje bitan razlog, a to je da sam morao pričekati autobus iz Bugojna.
Rekoše mi: "Dođite vi oko 17 sati, autobus inače dolazi u 17.25, ali zna i uraniti". Pet minuta je do 17 sati i već sjedim u parkiranom autu, u blizini autobusnog kolodvora na zgodnom poligonu auto škole. Uživajući napokon u jednom sunčanom danu, slušajući muziku pitao sam se zašto deset auta raznih auto škola, stoje u koloni na izlazu s ceste. Nisam saznao.
Već je 17 sati i ja uredno stojim na dolaznom peronu 107, očekujući drage ljude koji mi dolaze u posjetu.
U biti ovo je druga priča, jer ipak došao sam na zadatak. I tako ja na zadatku saznajem kako između 17 i 18.30 sati, na zagrebački kolodvor možete stići iz čak 418 mjesta. Uglavnom su to gradovi, gradići, varoši, sela i zaseoci za koja nikada niste čuli i vjerojatno ni nećete čuti. Daljne istraživanje me vodi na pitanje: Tko vlada hrvatkim autobusnim prijevozom? Otkrivam da je to bez sumnje velika tvrtka iz gradića poznatog po biskupima. Nije riječ o, kako ste mogli pomisliti, Krašiću, već o gradiću najpoznatijem ipak upravo po autobusima, Čazmi. Poduzeće za prijevoz "Čazmatrans", radi još od 1949. godine i usprkos pričama o propasti tvrtke, stečajevima i bankrotima, na terenu se pokazalo drugačije. Od 40 autobusa koja su pristigla na zagrebački kolodvor u tih sat i pol, gotovo polovica je bila Čazmatransova. Tek na drugom mjestu je veliko zagrebačko poduzeće, čije autobuse je vozio i jedan naš saborski zastupnik, Ljubo Česić Rojs. Ta tvrtka također loše posluje i o njoj se govori kao o totalnoj propasti. Ipak na terenu malo drugačija slika! Svi busevi su u jako dobrom stanju. Od 40 njihovih je bilo 9, uglavnom totalno popunjenih. Iza njih dolazi jedna mlada prijevoznička tvrtka iz Samobora. Njihovih je bilo 5 autobusa mahom uvezenih iz Njemačke. Tek nakon ove tri udarniče tvrtke, dolaze prijevoznici kao što su Autoprijevoz Varaždin, Panturist, APP.
Bitno je još naglasiti da se ova prva tri prijevoznika razlikuju i u relacijama na kojima prometuju. Samoborci voze uglavnom na lokalnoim područijima, znači okolica Zagreba i to samo zapadna. Čazmanci uglavnom voze iz malo šire okolice Zagreba, kao što su Zagorje, Prigorje i Podravina. Zagrepčani voze na malo dalje. Njihovi busevi stigli su iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Šibenika, Rijeke, Đakova, itd.
I da! Na kraju bus iz Bugojna stiže u čak 18.30 h, baš koliko sam predviđao biti na terenu.