Nova izdanja Frakture

Božidar Alajbegović

3. travnja 2003.

Nova izdanja Frakture

Književna nakladnička kuća "Fraktura" svojim brižljivo biranim i veoma kvalitetnim izdanjima polako se, ali sigurno probija u sam vrh domaćeg literarnog izdavaštva. Os sutra na policama knjižara naći će se dva nova naslova koja potkrepljuju ovu moju tvrdnju, a zanima li vas o kakvom je štivu riječ, odgovor potražite u nastavku teksta...

Da vas podsjetim, prije par mjeseci Fraktura je na tržište izbacila prvo hrvatsko izdanje prošlogodišnjeg nobelovca Kertesza (vidi Husinu izvrsnu recenziju) i mađarskog postmodernista Esterhazyja, kao i zbirku drama Mirka Kovača  (recenziju zbirke ćete imati priliku čitati vrlo skoro na najdražem vam sajtu, obećajem !!!). Iz Frakture saznajemo da je potpisan i ugovor sa izdavačkom kućom Rowohlt kojim su priskrbljena prava za objavljivanje dva romana Imre Kertesza u Hrvatskoj. Njegov najpoznatiji roman Čovjek bez sudbine pojavit će se na tržištu već za dva mjeseca (u lipnju tekuće godine), dok će roman Kadiš za nerođeno dijete biti objavljen tijekom 2004. godine. 
A sad prijeđimo na povod ovome tekstu, odnosno dvije knjige koje u Frakturinom izdanju izlaze 04.04.2003. te krenimo sa domaćicom, odnosno knjigom Ostat ću mlad. Sada bih se najrađe malo poigrao sa vama, pa vas zamolio da mi u rubrici komentari odgovorite: tko je Krešimir Blažević, autor spomenute knjige? Iako iznimno radoznao saznati čuste li ikada za tog vječnog mladca, ali pošto se  ne odazivam na ime Joško Lokas  odmah ću vas ipak nagraditi i odgovorom. Radi se o frontmenu već pomalo (nažalost) zaboravljene rock grupe Animatori, koja je nezasluženo, u sjeni nekih razvikanijih, što ne znači i kvalitetnijih imena, pomalo samozatajno brodila novovalnom scenom osamdesetih. Krešimir Blažević u svojoj se knjizi iznimno duhovito i autoironično prisjeća rockerske novovalne scene koje je bio neposredni sudionik i sa koje u knjizi skida koprenu mitova, istovremeno nam pružajući i uvid u svoje rock muzikom (i svime što to nosi) začinjeno odrastanje, nastanak i razvoj svoga banda, iscrpne komentare većine pjesama i albuma, kao i pogled iznutra na te ludo-kreativne godine. Knjiga je obogaćena i nizom  fotografija, ilustracija i crteža. Što se mene tiče, čim se dočepam ove knjige svo drugo ranije nabavljeno štivo morat će se strpiti i još malo pričekati svoj red za čitanje, a volio bih da ova knjiga potakne i mlađariju da u prodavaonicama nosača zvuka potraže pokoji album najmelodioznijeg novovalnog banda - Animatori, jer novo slušanje oni zaista zaslužuju.
Druga knjiga koju Seid Serdarević i ekipa izbacuju na tržište je roman naslovljen Nešto kao kuća, za koji je njegov autor Sid Smith 2001. godine dobio uglednu britansku nagradu Whitbread za najbolji debitantski roman, ali i najstariju otočku književnu nagradu James Tait Black Memorial Prize!!! Osobno, nakon nedavnog uživanja u knjigama Balzac i mala Kineska krojačica i Ljubavna sabotaža s veseljem iščekujem da mi padne šaka Sid Smithov prvijenac jer, poput dvije spomenute knjige i ova tematizira život u Kini. U ovom slučaju pratimo trideset godina života Jima Frasera, engleskog redova kojeg su Kinezi zarobili tijekom Korejskog rata. Čitatelj osim što u knjizi ima priliku upoznati kinesku postrevolucionarnu povijest nedvojbeno će uživati i u napetosti i u neočekivanim zastrašujućim obratima koje fabula donosi. Posebno napominjem da je knjiga zahvaljujući izvanrednim opisima i zapažanjima o životu u Kini postala dio obvezne literature na svjetskim katedrama sinologije. Dakle, spoj poučnog i napetog štiva, za prave knjiške sladokusce.
O spomenutim knigama vrlo skoro imat ćete priliku čitati u našoj rubrici Čitali smo, a do tada potrudite se nabaviti ih (dakle, trkom na bankomat - pa u knjižare!!!), pa da usporedimo dojmove...