NOVI HRVATSKI GOSPODARI: Ovo su Europljani koji nam kroje sudbinu

Adnan Terzić

6. ožujka 2012.

NOVI HRVATSKI GOSPODARI: Ovo su Europljani koji nam kroje sudbinu

Svima nam je poznato da se novija povijest hrvatske vanjske politike sastoji uglavnom od guzoljuba našim europskim partnerima. Taktika je na koncu urodila plodom pa bi Hrvatska od iduće godine trebala postati skoro pa ravnopravna članica Europske unije. Stoga je red da dobro upoznamo lica naših novih gospodara. Učinit ćemo to putem novice koja je mogla ponijeti i naslov "Tko je tko u Europskoj uniji", kako je uostalom i naslovljena na stranici Deutsche Wellea otkud je prenosimo.

 

Herman Van Rompuy

On je glavni u Europi. Barem na papiru. Jer, kao predsjednik Europskog vijeća ovaj Belgijanac od 2009. organizira sastanke predsjednika država i vlada. Ovaj ljubitelj japanske haiku-poezije od 2012. predsjeda i susretima predsjednika država i vlada euro-zone. Među Van Rompuyeve kvalitete ubraja se prije svega tiho pregovaranje u pozadini. On tako nikome ne oduzima „show“.

Catherine Ashton

Nekoordinirana i neambiciozna: šefici diplomacije EU-a Catherine Ashton promatrači često daju loše ocjene. A zapravo bi visoka predstavnica za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku i dopredsjednica Europske komisije trebala utjelovljavati vanjsku politiku EU-a. To je (gotovo) nemoguća misija jer države članice ljubomorno brane svoje privilegije.

José Manuel Durao Barroso

Kao šef Europske komisije José Barroso predvodi od 2004. briselske službenike. Osim toga predsjednik Komisije svojom ulogom smatra davanje smjera europskoj politici. Ali, otkako je počela financijska kriza i moćni glavni gradovi pojedinih članica vuku konce, ovaj Portugalac gotovo ne dolazi do izražaja, iako skupa s Van Rompuyem i Ashtonovom predstavlja Europsku uniju u inozemstvu.

Angela Merkel

Njemačka savezna kancelarka ima neosporno vodeću ulogu u Europskoj uniji u nastojanjima oko rješavanja problema prezaduženih članica EU-a. Kao predstavnica gospodarski najjače zemlje kancelarka Merkel određuje smjer euro-zone. Pritom njezino inzistiranje na strogim mjerama štednje i reformama izaziva negodovanje među pučanstvima južnoeuropskih prezaduženih država.

Martin Schulz

Kao predsjednik Europskog parlamenta Nijemac Schulz predstavlja sve samouvjereniji parlament. Od Lisabonskog ugovora Parlament i Ministarsko vijeće su gotovo ravnopravno uključeni u zakonodavni proces. Na međunarodnoj sceni Schulz je postao poznat 2003. kad ga je talijanski premijer Berlusconi u Europskom parlamentu usporedio s nacističkim zapovjednikom koncentracijskog logora.

Mario Draghi

Predsjednik Europske središnje banke (ESB) Mario Draghi je gospodar zajedničke valute. Od studenoga 2011. ovaj talijanski ekonomist je na čelu te neovisne institucije. Na početku obavljanja te dužnosti pozornost je izazvao spektakularnom akcijom: ESB je omogućio bankama kredite u neograničenoj visini.

Jean-Claude Juncker

Kao premijer s najdužim stažem u Europskoj uniji on uživa ugled poštenog posrednika. Osobito između Njemačke i Francuske je ovaj Luksemburžanin ranije posredovao brojne kompromise. U jeku financijske krize njegov utjecaj na odluke unutar EU-a je opao. U tomu ništa ne mijenja ni njegova uloga šefa euro-skupine u kojoj članice euro-zone koordiniraju svoju poreznu i gospodarsku politiku.

Helle Thorning-Schmidt

Ova 45-godišnja socijaldemokratkinja iz Danske do 30. lipnja 2012. obnaša i dužnost privremene predsjedateljice Vijeća EU-a. Ona je pet godina bila zastupnica u Europskom parlamentu i smatra se da je sklonija europskom procesu ujedinjavanja nego prosjek danskoga društva. Ali, otkako postoji stalni predsjednik Europskog vijeća uloga premijera zemlje predsjedateljice je izgubila na značenju.

Lupiga.Com via www.dw.de